9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialCel mai murdar fluviu din lume, Gangele, ridicat la statut de persoană,...

Cel mai murdar fluviu din lume, Gangele, ridicat la statut de persoană, pentru a-l scăpa de poluare

O instanță din India a declarat râul Gange drept o persoană cu drepturi juridice într-o încercare de a-l salva de la poluare. Aproximativ 1,5 miliarde de litri de deșeuri din canalizare și 500 de milioane de litri de deșeuri industriale sunt deversate în fluviu în fiecare zi, potrivit unui inginer care coordonează rețeaua de râuri și baraje din Asia de Sud. Activiștii așteaptă planuri concrete din partea Guvernului, scriu guardian si bbc

Lupta legală pentru salvarea Gangelui, fluviul care simbolizează linia vieții pentru mai mult de de 500 de milioane de oameni, a mai primit o șansă. Înalta Curte din Uttarakhand, un stat din nordul țării, a dat o hotărâre prin care Gangele este considerat  persoană juridică cu drepturi depline.

Înițial, instanța a dat acest verdict pentru fluviul Gange și Yamuna. Ulterior, și alte elemente ale naturii au primit acest drept: ghețarii de unde izvorăsc cele două fluvii, lacuri, pajiști, jungle, păduri umede, pășuni și cascade.

Curtea a decis închiderea hotelurilor și localurilor care deversează deșeuri netratate în Gange. Se estimează că hotărârea va afecta peste 700 de hoteluri din regiunile turistice Haridwar și Rishikesh. Instanța va monitoriza cu strictețe toate activitățile care poluează fluviul. Guvernul, însă, nu a dat un răspuns oficial. Există un aspect important care este încă neclar: hotărârea se va limita doar la statul Uttarakhand sau se va extinde în întreaga Îndie?

Gangele, cel mai lung și cel mai sfânt fluviu din India, curge pe o distanță de peste 2.500 de kilometric din nordul Indiei până în Golful Bengal. Dar apele în care oamenii se scaldă și împrăștie cenușa morților, este puternic poluată cu deșeuri de canalizare și industrial, lucru care îl face cel mai murdar fluviu din lume.

Himanshu Thakkar, un inginer care coordonează rețeaua de râuri și baraje din Asia de Sud, spune că partea practică a acestei decizii nu este încă clară. ,,Sunt aproximativ 1,5 miliarde de litri de deșeuri din canalizare și 500 de milioane  de litri de deșeuri industriale sunt deversate în fluviu în fiecare zi. Deversarea va deveni, teoretic, ilegală, dar nu se va putea opri de pe o zi pe alta”.

Instanțele indiene critică de trei decenii autoritățile în ceea ce privește eforturile lor de a depolua Gangele. Cea mai recentă inițiativă de curățare trebuie să fie gata până în 2018, dar reprezentanții Ministerului Apelor au recunoscut că este puțin probabil ca termenul să fie îndeplinit.guardian

Tutorii legali desemnați să se ocupe de această problemă sunt membrii Guvernului. Nu se știe dacă ei se vor putea opune planurilor guvernamentale, precum dragarea nesustenabilă canalului. Dacă ei vor reuși, această lege va deveni un instrument foarte puternic în mâinile activiștilor de mediu.

În concepția hindusă, râurile, plantele, animalele și chiar întreaga planetă sunt considerate divinăți cu simțire care au anumite forme, calități și caracteristici. Personificarea Gangelui cultivă empatia și creează o legătură emoțională puternică cu ecosistemul, fapt care îi determină pe oameni să acorde mai multă importanță conservării fluviului.

În hinduism, Gangele este zeitatea care purifică o persoană de toate păcatele. Este numit Ganga Mata, mama divină care a susținut viața și civilizația indiană de mii de ani. Manifestările cultului ei includ Ganga Aarti, unde mii de oameni dau drumul la lămpi aprinse pe apă, și Kumbh Mela, un pelerinaj de peste 100 de miloane de oameni.

Organizatorii evenimentului Ganga Aarti folosesc acesată ocazie pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește poluarea Gangelui și îi îndeamnă pe oameni să îl păstreze curat.

Atunci când conservarea mediului se aliniază contextului cultural, implicarea comunității este mult mai ușor de câștigat, comentează BBC. Hotărârea Înaltei Curți din statul Uttarakhand este un pas binevit în această direcție.

În jurispudență, natura este considerată proprietate fără drepturi legale. Legile de mediu reglementează doar exploatarea ei. Dar acest lucru începe să se schimbe atât în India, cât și în alte locuri de pe glob. Naturii i sunt recunoscute anumite drepturi.

De exemplu, în Ecuador o nouă Constituție mandatează dreptul naturii de a exista, a se menține și a se regenera. Nouă Zeelandă i-a acordat râului Whanganui statutul de persoană, după o luptă de 140 de ani a populației Maori.

 

Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Serbia a marcat 25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei de către NATO

Duminică, demonstranții s-au adunat la Belgrad pentru a comemora 25 de ani de la campania de bombardamente aeriene a NATO împotriva Iugoslaviei în 1999....
Ultima oră
Pe aceeași temă