16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCel mai puternic om din lume, Barack Obama, împlinește 55 de ani

Cel mai puternic om din lume, Barack Obama, împlinește 55 de ani

Cel de al 44-lea președinte al Statelor Unite, Barack Obama, împlinește, la data de 4 august, 55 de ani.

Barack Hussein Obama, primul președinte de culoare al SUA, s-a născut la 4 august 1961 în Honolulu (statul Hawaii).

Tatăl lui Barack Obama avea origini kenyene. Mama lui Barack Obama provine din statul Kansas.

Actualul lider al Casei Albe și-a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, iar de la șase până la zece ani a trăit în Jakarta, Indonezia.

După doi ani de la absolvirea liceului s-a mutat la New York, unde a studiat Științe Politice la Universitatea Columbia.

În 1985 s-a mutat în Chicago, iar după trei ani a fost admis la Facultatea de Drept a Universității Harvard.

Barack Obama a lucrat ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile, înainte de a deveni membru al Senatului statului Illinois, între 1997-2004.

S-a făcut remarcat prin campaniile sale pentru scăderea taxelor percepute familiilor sărace și pentru îmbunătățirea accesului la serviciile medicale.

În noiembrie 2004, Barack Obama a fost ales senator de Illinois, cu o majoritate de 70 la sută din voturi, fiind cea mai detașată victorie în alegerile senatoriale din istoria statului Illinois.
Patru ani mai târziu, Barack Obama, candidat al Partidului Democrat, a fost ales președinte al SUA, cu 52 la sută din voturi, învingându-l pe republicanul John McCain.

La 20 ianuarie 2009, la Washington, a avut loc învestirea celui de-al 44-lea președinte american ales, Barack Obama, care l-a înlocuit pe George W. Bush.

Comitetul Nobel i-a acordat președintelui Barack Obama, în 2009, Premiul Nobel pentru Pace. Liderul de la Casa Albă a donat premiul în bani unor organizații caritabile.

În cadrul alegerilor din noiembrie 2012, Obama obține cel de-al doilea mandat la Casa Albă, învingându-l pe candidatul republican Mitt Romney.

Președintele Obama este căsătorit cu Michelle Obama, din anul 1992, și au împreună două fiiice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...
Ultima oră
Pe aceeași temă