10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCentralele nucleare din Ucraina, verificate de experți NATO

Centralele nucleare din Ucraina, verificate de experți NATO

Experți NATO au vizitat Ucraina pentru a consilia autoritățile de la Kiev în legătură îmbunătățirea siguranței centralelor nucleare, a conductelor de gaze și a altor infrastructuri strategice pe fondul intensificării violențelor și a temerilor legate de un posibil conflict cu Rusia, au declarat miercuri oficiali NATO, relatează Reuters, conform Agerpres.

Ambasadorul Ucrainei la NATO, Ihor Dolhov, a declarat că experți civili ai Alianței Nord-Atlantice au vizitat Ucraina luna trecută pentru a evalua infrastructurile strategice, precum centralele nucleare, stațiile de pompare pentru conductele de gaz și centralele hidroelectrice.

”În orice țară, în orice situație, există planuri și măsuri suplimentare pentru a proteja elementele de infrastructură, inclusiv în Ucraina. Deci, scopul a fost de a evalua eficiența măsurilor care sunt puse în aplicare în Ucraina pentru a proteja astfel de obiective”, a afirmat Dolhov.

Un alt obiectiv a fost confirmarea siguranței acestor instalații în cazul unei situații de urgență, a mai spus el.

Un oficial NATO a confirmat că o echipă restrânsă de experți civili ai Alianței s-au aflat în vizită luna trecută la Kiev pentru ”a consilia autoritățile ucrainene cu privire la planurile lor naționale de urgență civilă și măsurile de siguranță necesare în contextul unor posibile amenințări la adresa infrastructurii energetice strategice”.

Echipa NATO, trimisă la solicitarea guvernului ucrainean, a prezentat mai târziu autorităților ucrainene un raport confidențial care conținea recomandări, a mai spus oficialul NATO.

Ucraina este o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către țări din Uniunea Europeană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă