13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCetăţenii din Republica Moldova îşi aleg primarii

Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg primarii

Peste 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la urne în Republica Moldova, pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali şi raionali pentru următorii patru ani, relatează IPN, în pagina electronică, citat de Mediafax.

La Chişinău, sunt aşteptaţi la vot peste 630.000 de alegători. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul 07.00-21.00.

În total sunt deschise 1.977 de secţii de votare, dintre care 309 doar în capitală. Pentru aceste alegeri au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, iar peste 1,6 milioane dintre acestea sunt în limba rusă.

Cel mai lung buletin de vot îl vor primi alegătorii din Comrat pentru a-şi alege consilierii locali. Aici s-au înscris 79 de candidaţi, iar lungimea buletinului ajunge la aproape doi metri. Pentru comoditate, buletinul este sub formă de broşură. Cele mai scurte buletine au doar 15 centimetri, cu un singur candidat înscris în cursa electorală. Astfel de buletine sunt în câteva sate.

În întreaga ţară vor fi aleşi 898 de primari şi 12.578 de consilieri. Alegătorii vor primi pentru vot de la două până la patru buletine. Cei din municipii vor vota cu două buletine, pentru primar şi pentru consiliul municipal, iar cei din suburbii vor vota pe patru buletine: pentru primarul general, consiliul municipal, primarul localităţii şi consiliul local.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot exercita dreptul de vot în baza buletinului de identitate sau a buletinului provizoriu. Studenţii şi elevii vor vota în localitatea de domiciliu sau reşedinţă. La cerere, pot solicita plicul-şablon pentru a vota neasistat.

Scrutinul este monitorizat de 2.215 observatori naţionali din partea a 14 organizaţii şi de 138 de observatori ce reprezintă 24 de organizaţii internaţionale.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă