12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCharlie Hebdo "apără libertatea religioasă", afirmă redactorul-şef al săptămânalului pentru NBC

Charlie Hebdo “apără libertatea religioasă”, afirmă redactorul-şef al săptămânalului pentru NBC

 Redactorul-şef al Charlie Hebdo Gérard Biard a apărat, într-un interviu difuzat parţial sâmbătă, caricaturile controversate cu Profetul Mahomed publicate de către săptămânalul satiric, afirmând că ele contribuie la apărarea "libertăţii religioase", relatează AFP, citată de Mediafax.

"De fiecare dată când facem un desen cu Mahomed, de fiecare dată când facem un desen cu profeţi, de fiecare dată când facem un desen cu Dumnezeu, noi apărăm libertatea religioasă", a declarat Gérard Biard potrivit traducerii simultane în engleză a declaraţiilor sale, în franceză, într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC.

Potrivit NBC, acest interviu, care urmează să fie difuzat integral duminică, şi din care au fost făcute publice fragmente sâmbătă, este primul acordat de către readactorul-şef al Charlie Hebdo unei televiziuni americane de la atacul din 7 ianuarie.

Gérard Biard face declaraţii pentru NBC în contextul în care zece persoane au fost ucise şi au fost incendiate biserici în Niger vineri şi sâmbătă, în cursul unor noi manifestaţii violente împotrivva publicării unei noi caricaturi cu Mahomed de către Charlie Hebdo.

Acest desen se află pe prima pagină a primului număr Charlie Hebdo apărut după măcelul comis pe 7 ianuarie de către doi jihadişti la sediul publicaţiei, soldat cu 12 morţi.

Această caricatură a provocat furie în mai multe ţări musulmane, în timp ce ţări europene şi-au consolidat măsurile de securitate cu scopul de a preveni o repetare a atentatelor de la Paris, soldate cu 17 morţi în total.

"Noi spunem că Dumnezeu nu trebuie să fie o figură politică sau publică. El trebuie să fie o figură privată. Noi apărăm libertatea religiei", a declarat Gérard Biard pentru NBC.

În opinia sa, "este vorba despre libertatea de exprimare, dar totdată despre libertatea religioasă". "Religia nu trebuie să fie un argument politic", a subliniat el.

Gérard Biard răspundea astfel NBC, care l-a întrebat ce crede despre declaraţiile Papei Francisc despre acest subiect. Şeful Bisericii Catolice i-a condamnat pe cei care ucid în numele divinităţii, adăugând că există limite ale libertăţii de exprimare şi că nu poţi insulta şi nu îţi poţi bate joc de religii.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă