24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialChina: Bugetul militar alocat apărării, cel mai mic din ultimii șase ani

China: Bugetul militar alocat apărării, cel mai mic din ultimii șase ani

Autoritățile din China au majorat cheltuielile militare pentru 2016, însă bugetul alocat apărării este mai mic decât cel din 2010, potrivit unui raport bugetar difuzat, sâmbătă, în deschiderea sesiunii parlamentare anuale, citat de AFP, informează Agerpres.

Astfel, în 2016, Beijingul are în vedere un buget al apărării de 954 de miliarde de yuani (146 de miliarde de dolari), creștere de 7,6%.. Suma reprezintă o nouă pauză după mai mulţi ani de creştere susţinută a cheltuielilor alocate modernizării Armatei Populare de Eliberare (APE), o sursă de îngrijorare pentru ţările vecine gigantului asiatic. 

Încetinirea creşterii intervine „într-un context de dificultăţi economice tot mai mari şi de reducere masivă a efectivelor” APE, a precizat agenţia Xinhua. 

În luna septembrie, preşedintele chinez, Xi Jinping, comandantul suprem al armatei, a anunţat că va reduce rândurile armatei chineze cu 300.000 de persoane, din totalul de 2,3 milioane.

„Trebuie să accentuăm caracterul revoluţionar (al APE), modernizarea sa şi conformarea la normele internaţionale şi să păstrăm cu fermitate siguranţa statului”, potrivit declaraţiei pe care urma să o citească premierul Li Keqiang în deschiderea Adunării Naţionale Populare (ANP), camera de înregistrare legislativă a regimului comunist. 

Mai mult, premierul a precizat că statul chinez trebuie să mențină „principiul fundamental şi sistemul potrivit căruia partidul exercită o conducere absolută asupra armatei”.

Anunţul bugetului apărării pentru 2016 are loc într-un context tensionat, Washingtonul acuzând recent APE de militarizare” în Marea Chinei de Sud, o regiune strategică unde Beijingul îşi dispută suveranitatea unor insule cu ţări riverane sprijinite de Statele Unite. China, considerată a două putere militară mondială, rămâne totuşi mult în urma armatei americane, cu un buget de peste patru ori mai mare.

 

Cele mai citite

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Dan Negru: “Schimbările şi noutăţile au distrus piaţa de televiziune de la noi”

Dan Negru, renumitul realizator TV, a dat startul noului sezon al emisiunii "Jocul cuvintelor" pe Kanal D, aducând în atenția publicului o serie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă