18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. China a cumpărat la preț de fier vechi o navă rusească...

FOTO. China a cumpărat la preț de fier vechi o navă rusească din Marea Neagră. Acum e transformată în portavion

O fostă navă militară din Marea Neagră, care a aparținut URSS, a fost cumpărată de China și este prezentată, acum, drept primul portavion al acestei țări.

Comandantul Forțelor Navale ale Rusiei, amiralul Vladimir Korolev, a vizitat portavionul Liaoning, mândria flotei de război a Chinei, informează site-ul China Daily.

Relațiile militare dintre Rusia și China sunt din ce în ce mai bune, iar vizita amiralului Korolev la bordul portavionului Liaoning, de acum câteva zile, a avut un motiv special. Înainte de anul 1989, această navă a aparținut URSS, sub numele de Varyag, și a avut baza în Marea Neagră.

În anul 1989, nava era construită doar în proporție de 70 la sută, iar după dezmembrarea URSS ea a rămas în dotarea Ucrainei.


Citește și:  Ce nave de luptă gigant va construi China, în următorii ani

Republica Populară Chineză are o armată de 1,24 milioane de oameni. Dintre aceştia, 400.000 ar fi destinaţi să lupte împotriva Taiwanului, motiv pentru care Taiwanul urmăreşte cu mare atenţie programele militare coordonate de guvernul de la Beijing.


Guvernul de la Kiev nu a avut bani pentru a finaliza construcția navei și a decis s-o scoată la licitație, astfel că, în anul 1999, o companie cu sediul în Macao a cumpărat vasul Varyag, contra sumei de numai 20 de milioane de dolari – ca și cum ar fi luat-o de la fier vechi.

Inițial, chinezii au vrut să transforme nava de luptă într-o platformă marină destinată acțiunilor de agrement. În iulie 1999, vasul a părăsit definitiv Marea Neagră și a pornit spre China. La data de 3 martie 2002, fosta navă sovietică a intrat în portul Dalian din China.

În septembrie 2012, vasul Varyag a fost redenumit Liaoning și a fost desemnat drept primul portavion al Chinei.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă