12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialChina îl critică pe Dalai Lama, la 50 de ani de la...

China îl critică pe Dalai Lama, la 50 de ani de la înființarea regiunii autonome Tibet

La împlinirea a 50 de ani de la înființarea regiunii autonome Tibet, China a îndemnat la unitate împotriva liderului spiritual al acesteia, aflat în exil, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, relatează Mediafax

Yu Zhengsheng, însărcinat cu grupurile religioase şi minorităţile etnice, al patrulea om în Partidului Comunist, a insistat în discursul pe care l-a susţinut asupra liniei oficiale, potrivit căreia Dalai Lama, care a fugit din China în 1959, după eşecul unei revolte faţă de regimul chinez, este un “separatist violent”.

Citește și: Dalai Lama a împlinit 80 de ani

Dalai Lama, care s-a refugiat în India, afirmă, în schimb, că el doreşte doar un pic mai multă autonomie pentru patria sa.

“Oamenii de toate etniile sunt angajaţi într-o luptă hotărâtă împotriva separatismului, contracarând în permanenţă activităţile separatiste şi de sabotaj ale clicii lui Dalai Lama şi forţelor ostile străine”, a declarat Yu în faţa marelui Palat Potala din Lhasa, cel mai înalt palat din lume, odinioară reşedinţa lui Dalai Lama.

Yu, care a condus delegaţia Guvernului central în regiune, a vorbit în faţa unor oficiali, unor tibetani purtând costume tradiţionale şi unor studenţi care fluturau steaguri ale Chinei.

O procesiune de caruri alegorice, evocând realizările Partidului Comunist, iar altele înfăţişând monumente celebre din Tibet, ca Palatul Potala, a defilat pe străzi, după discursuri.

Yu a îndemnat luni armata, poliţia şi personalul judiciar din Tibet să fie pregătite “să poarte o luptă îndelungată împotriva clicii celui de-al 14-lea Dalai Lama”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

Presa de stat a profitat de aniversare pentru a lansa atacuri la adresa lui Dalai Lama.

Tabloidul naţionalist The Global Times, deţinut de către Cotidianul Poporului, organul de presă al partidului unic, l-a numit pe laureatul Nobelului pentru Pace un “trişor” şi un “conducător crud în exil”.

Anul acesta au loc mai multe aniversări sensibile pentru regiunea îndepărtată, pe care China o conduce cu o mână de fier din 1950, când trupele comuniste au mărşăluit şi au preluat controlul, printr-o “eliberare paşnică”, în opinia Beijingului.

Tibetul a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani de către Dalai Lama şi a marcat 20 de ani de la dispariţia unui tânăr tibetan care a fost ales de Dalai Lama a doilea în ierarhia tibetană budistă.

Tânărul, în vârstă de şase ani la momentul dispariţiei, “trăieşte o viaţă normală”, a anunţat duminică un oficial chinez de rang înalt.

Organizaţia Free Tibet a denunţat aceste ceremonii, luni, apreciind că ele “pot fi organizate în PR-ul secolului al XXI-lea, dar fac parte din epoca lui Mao”, referindu-se la fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.

Tibetul rămâne supus unor măsuri de securitate stricte, iar vizitele jurnaliştilor străini sunt limitate, ceea ce îngreunează evaluarea situaţiei regiunii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă