12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialChinezii din HONG KONG vor să schimbe YENI militari japonezi. Cât ar...

Chinezii din HONG KONG vor să schimbe YENI militari japonezi. Cât ar câştiga

Cei mai vârstnici locuitori din Hong Kong vor să folosească din nou bancnotele militare japoneze, care le-au rămas din anii celui de-al doilea război mondial.

Bancnotele de yeni militari au fost păstrate cu grijă de o serie de locuitori din Hong Kong şi de urmaşii acestora, explică BBC News.

Armata Japoniei a ocupat provincia Hong Kong, care pe atunci era colonie britanică, în anul 1941. Ocupaţia japoneză a luat sfârşit în anul 1945, după capitularea Japoniei, la data de 15 august 1945.

Citeşte şi: FOTO. Japonia comemorează 70 de ani de la bombardamentul asupra Hiroshimei

Pe timpul ocupaţiei, armata japoneză a emis bancnote militare, care au circulat în Hong Kong, iar ulterior au fost declarate nule. Totuşi, de 70 de ani, o serie de familii din Hong Kong păstrează ultimele bancnote militare, cerând Japoniei să le răscumpere.

Lam Yinbun, care în 1941 avea 14 ani, îşi aminteşte că soldaţii japonezi i-au obligat pe locuitorii din Hong Kong să-şi transforme toate economiile în yeni militari. Acum, chinezii din Hong Kong vor să restituie Japoniei yenii militari şi să le fie restituite economiile.

Lam Yinbun, acum în vârstă de 88 de ani, deţine suma de 100.000 de yeni militari, în bancnote de la 100 de yeni (cea mai mare valoare) până la un sen (valoarea cea mai mică), relatează BBC News.

După capitularea Japoniei, ministerul de Finanţe de la Tokyo a anunţat că yenii militari îşi pierd valabilitatea. Pe de altă parte, nici guvernul britanic nu a acceptat să le schimbe chinezilor yenii militari japonezi, temându-se că transformarea bancnotelor de război în devize obişnuite va genera inflaţie.

În prezent, circa 3500 de familii din Hong Kong, care au aderat la “Asociaţia pentru Despăgubiri”,  deţin în total peste 540 de milioane de yeni militari.

În anul 1999, Guvernul de la Tokyo le-a respins chinezilor o primă cerere de răscumpărare. Totuşi,  “Japonia va fi obligată să rezolve acest caz, mai devreme sau mai târziu”, insistă Lau Man, preşedintele Asociaţiei din Hong Kong.

520 de milioane de dolari

Un precedent în acest sens îl reprezintă o decizie din anul 1994 a Guvernului de la Tokyo, care a acceptat să plătească retroactiv soldele cetăţenilor din Taiwan care au luptat în armata imperială japoneză. Banii cuveniţi vechilor combatanţi au fost calculaţi la o rată de schimb de 120 de ori mai mare faţă de cea din timpul războiului.

Dacă se utilizează aceeaşi paritate, cei 540 de milioane de yeni militari pe care îi posedă chinezii din Hong Kong ar valora circa 65 de miliarde de yeni actuali, adică 520 de milioane de dolari.

Citeşte şi: Panică în GERMANIA. Ce au scris soldaţii RUŞI pe RACHETE

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă