15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialChipurile Barbariei

Chipurile Barbariei

Premierul Olandei – țară care a pierdut 193 de cetățeni, dintre cele 298 de victime – Mark Rutte s-a declarat șocat de imaginile care arătau comportamentul lipsit de respect al separatiștilor ruși de la locul accidentului, în vreme ce ministrul de Externe, Frans Timmermans a avertizat că olandezii sunt „indignați și furioși” după ce au auzit cum cadavrele victimelor erau târâte dintr-un loc în altul la locul prăbușirii. Știri despre faptul că bagajele, și cadavrele au fost jefuite de rebelii ruși circulă de câteva zile. Există chiar temerea că 38 de cadaver au fost ridicate de la locul prăbușirii și duse într-o locație necunoscută. Așadar nu numai că au doborât un avion civil cu aproape 300 de oameni nevinovați la bord, dar se comportă ca și cum Zborul MH-17 ar fi pradă de război. Cine sunt însă acești barbari capabili de asemenea atrocități?

În ultimele zile, serviciul de informații ucrainean, SBU, a dat publicității mai multe convorbiri telefonice între rebeli și diverși comandanți și reprezentanți ai serviciului de informații al armatei ruse, GRU, din care reiese că a existat un transfer de sisteme de rachete Buk din Rusia în mâinile separatiștilor, că acesta a fost instalat în dimineața de 17 iulie, că avea echipaj profesionist, că separatiștii au doborât avionul și că aceștia se află în permanent dialog și sub coordonarea armatei ruse. Când știrea că este vorba de un avion civil a fost confirmată, unul dintre comandanți reacționează instantaneu proclamând că MH17 transporta spioni, iar acum, una din figurile centrale ale rebeliunii, Igor Strelkov, susține nici mai mult nici mai puțin că pasagerii avionului erau déjà morți și că totul este o conspirație a „fasciștilor ucraineni”. Dacă e însă vorba de fasciști, iată câteva dintre personajele implicate în acest atac terorist.

Igor Gîrkin, alias Strelkov (Pușcașul)

Așa-zisul lider al Armatei Populare a Donețkului este, potrivit serviciilor secrete ucrainene, ofițer GRU, iar potrivit presei moscovite, un ofițer în retragere FSB/KGB. El însuși a confirmat că ar fi fost în serviciul FSB până în martie 2013. Rușii ar trebui să știe mai bine, pentru că Strelkov, născut în 1970 la Moscova, este cetățean rus cu domiciliul la Moscova. Potrivit Komsomolskaia Pravda, acesta ar fi luptat în Cecenia, Afganistan, Irak, Siria și fosta Iugoslavie. New York Times adaugă și Transnistria.

Același ziar descrie un personaj paranoic, obsedat de perioada țaristă, care a impus un regim de teroare în regiunea Slaviansk înainte de a se retrage spre Donețk. Din documentele găsite de armata ucraineană la Slaviansk reiese că acesta a impus legea marțială în regiune și că ar fi executat oameni pentru furturi mărunte, acuzându-i că sunt agenți SBU.

Igor Bezler, „Demonul”

Este liderul separatist care confirmă într-o conversație cu colonelul GRU Vasili Geranin că zborul MH17 a fost doborât de grupul unui așa-numit „Minerul”. Potrivit The New Republic, al cărei reporter l-a întâlnit pe Bezler în localitatea Gorlovka. Născut în Crimeea, Bezler a urmat cursurile Academiei Felix Djerdjinski, odiosul fondator al Cheka, poliția politică a Uniunii Sovietice. A fost militar în armata rusă (ucrainenii spun că în cadrul GRU) iar după ce s-a retras s-a mutat la Gorlovka, unde mai întâi s-a angajat ca agent de pază la o fabrică, apoi ca director al unei întreprinderi de pompe funebre, de unde a fost concediat după patru luni.

Rolul său în actualul conflict a început în momentul în care soldații nimănui au apărut în Crimee. Bezler a jucat un rol foarte activ în preluarea controlului asupra Crimeii, după care s-a întors la Gorlovka. Într-o înregistrare din aprilie poate fi văzut țipând la polițiști că este locotenent-colonel al armatei ruse. În iunie, a emis o altă înregistrare video cu doi oameni legați la ochi executați de un pluton de rebeli. Ucrainenii îl acuză pe Bezler și pe Strelkov pentru torturarea și asasinarea deputatului local Volodymyr Rybak în luna aprilie.

Nikolai Kozîțin: „Am capturat un tanc de la români”

În interceptări, Kozîțin este cel care, în momentul în care primește confirmarea că pe resturile avionului scrie Malaysia Airlines, proclamă scurt: „Atunci înseamnă că transportau spioni”.

Lider al cazacilor de pe Don încă din anii 90, Kozîțin se lăuda, într-un interviu acordat New York Times în 1996, cu o fotografie a sa din timpul războiului din Transnistria. „Am capturat un tanc de la români”, preciza cel care avea să devină, cu binecuvântarea lui Boris Eltsin, atamanul cazacilor. De atunci, a jucat un rol public major în mișcarea de renaștere a cazacilor, care, treptat s-a transformat într-o mișcare de resurgență a naționalismului și militarismului rus. Spre pildă, nu mai puțin de șase academii militare funcționează în regiunea Donului.

Cazacii lui Kozîțin au traversat granița și s-au instalat în estul Ucrainei încă din luna ianuarie, iar când conflictul a fost declanșat, a preluat un rol de conducere în organizarea rebeliunii. Ucrainenii îl acuză, fapt confirmat de săptămânalul german Der Spiegel, că a organizat răpirea a nouă observatori OSCE în luna mai.

Cazacii lui Kozîțin sunt prezenți și în Republica Moldova, mai exact la Comrat în Găgăuzia, unde au trimis un detașament încă din martie 2013.

În înregistrări mai apar și Oleh Bugrov Valeriovych, șeful de stat major al așa-numitei Republici Populare Lugansk, Sergei Nikolaevich Petrovskiy, alias Hmuri, ofițer GRU, adjunct al lui Strelkov și tot felul de nume conspirative precum Maiorul, Grecul, Botsman, sub care se ascund ofițeri de informații GRU.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă