12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCIA s-a pregătit pentru ceea ce ar putea fi unul din momentele...

CIA s-a pregătit pentru ceea ce ar putea fi unul din momentele cele mai dăunătoare din istoria sa

Publicarea raportului asupra torturilor secrete practicate asupra deţinuţilor după atentatele din 11 septembrie. Această difuzare, aşteptată pentru marţi, urmează după luni de negocieri şi presiuni politice şi este susceptibilă să atragă atenţia întregii lumi. La rândul lor, ambasadele americane s-au pregătit pentru atacuri şi proteste posibile după apariţia documentului istoric privind practicile CIA în interogarea deţinuţilor în închisori secrete în diverse locuri din lume, pentru obţinerea de informaţii legate de Al Qaeda.

Posturile diplomatice şi militare americane din străinătate s-au pregătit să facă faţă manifestărilor violente dacă Senatul SUA procedează la publicarea, în premieră, a unui raport mult aşteptat privind tehnicile de interogatorii „dure” utilizate de CIA asupra deţinuţilor în închisori secrete din Europa şi Asia în anii de după atentatele din 11 septembrie din urmă cu 13 ani. Raportul de 480 pagini, rezumatul unui studiu de 6.000 pagini rămase clasificate, realizat de democraţii din comisia pentru servicii secrete a Senatului american, prezidat de senatorul democrat Dianne Feinstein, ar putea fi dat publicităţii marţi, în pofida puternicei opoziţii a unor republicani. Timp de şase ani, membrii comisiei au analizat milioane de documente secrete ale CIA şi potrivit unor numeroşi responsabili americani care l-au citit, documentul cuprinde noi detalii tulburătoare privind folosirea de către CIA de tehnici de tortură. Preşedintele Barack Obama a recunoscut că „noi am torturat anumite persoane”. Este firesc ca dezvăluirea acestor practici să declanşeze reacţii ostile în lume şi Departamentul de Stat a avertizat ambasadele SUA şi a cerut tuturor „să revizuiască sistemele de securitate pentru o gamă de reacţii”, să ia măsuri pentru asigurarea siguranţei personalului în cazul declanşării violenţei. Eforturi speciale sunt depuse pentru Orientul Mijlociu şi Europa.

Apariţia raportului, arată CBS News, va fi momentul când America se va confrunta cu tehnicile folosite asupra deţinuţilor în închisori secrete în lume pentru aflarea de informaţii despre Al Qaeda. Metodele, cum ar fi privarea de somn, închiderea în spaţii restrânse şi waterboarding (simularea înecării) sunt descrise ca depăşind ceea ce era „legal autorizat”, în limbaj curent, tortură. Waterboarding, metoda controversată a simulării înecului, a fost aplicată între altele, în închisoarea Guantanamo Bay. Închiderea acestei închisori a fost una din marile promisiuni ale lui Obama când a preluat funcţia dar preşedintele american nu este încă în măsură să îşi atingă acest obiectiv.

Escamotarea programelor secrete

Dar raportul merge mult mai departe decât să condamne metodele brutale, interzise de Obama în 2009 şi care au fost repudiate de cei mai recenţi trei directori ai CIA, şi afirmă că sistematic CIA a minţit Casa Albă, ministerul Justiţiei şi comitetele de supraveghere din Congres în legătură cu programele secrete. Într-un editorial publicat vineri pe site-ul publicaţiei Washington Post, Jose Rodriguez,, care a dirijat programul interogatoriilor ca înalt responsabil al CIA, a repetat afirmaţiile vechi potrivit cărora legislatorii democraţi care acum sunt foarte critici au fost deplin informaţi la acea vreme. „După atentatele din 11 septembrie 2001, legislatorii ne-au cerut să facem tot posibilul pentru împiedicarea altui atac pe solul nostru” arată Rodriguez adăugând că „membrii Congresului şi ai Administraţiei au fost cvasi-unanimi în dorinţa lor ca CIA să facă tot de poate pentru slăbirea şi distrugerea Al Qaeda. CIA a obţinut aprobările necesare pentru a o face şi a informat Congresul pe tot parcursul. Dar cum succesul nostru a crescut, amintirile unor legiuitori s-au estompat în ce priveşte susţinerea pe care o oferiseră cândva”.

Risc pentru ostatici

Senatoarea Feinstein a făcut faţă unor presiuni puternice pentru a întârzia apariţia raportului şi guvernul de la Washington a blocat publicarea raportului de teama unei escalade a violenţei în Orientul Mijlociu, fiind considerat şi un risc pentru ostatici.

Secretarul de Stat american, John Kerry a cerut vinerea trecută dnei Feinstein să „examineze” momentul publicării raportului comitetului pe care îl prezidează, foarte aşteptat de luni de zile, asupra tacticilor folosite în interogatoriilor brutale ale CIA asupra deţinuţilor membri Al Qaeda. Kerry i-a cerut să analizeze implicaţiile mai largi pentru că „în lume se petrec multe şi doreşte să se asigure că implicaţiile politicii externe au fost luate în calcul în mod adecvat în calendar” a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat, Jen Psaki. Ea a precizat că Kerry a reiterat susţinerea Administraţiei pentru publicarea raportului asupra detenţiei şi interogatoriilor dar ”a făcut clar că momentul este desigur alegerea sa”. Aceşti factori luaţi în considerare „cuprind eforturile noastre continui contra militanţilor Statului Islamic şi pentru securitatea americanilor luaţi ostatici în întreaga lume”.

Tehnici ineficiente

Concluziile fundamentale ale raportului au trenat. Anchetatorii Senatului au determinat că utilizarea de către CIA a simulării înecului,a privării de somn, a „poziţiei de stress”, a manipulării senzoriale şi alimentară şi a altor tehnici de tortură au fost ineficiente şi CIA a acoperit această ineficacitate denaturând rezultatele sale în faţa funcţionarilor Administraţiei Bush, Congresului şi publicului. Sunt descrise 20 de cazuri din perioada 2002-2006 a ceea ce CIA preferă să numească „tehnici de interogatorii forţate”. După ce comitetul a votat în aprilie pentru declasificarea unei părţi a raportului, Feinstein a calificat acţiunile CIA „o pată pe istoria noastră”.

Republicanul Mike Rogers a explicat la CNN opoziţia sa faţă de publicarea raportului: „cred că este o ideie proastă. Lideri străini au abordat guvernul şi au spus „dacă faceţi asta, va provoca violenţă şi decese”. Suntem norocoşi că avem bărbaţi şi femei care lucrează la CIA servind în numele nostru. Sunt patroţi şi orice ar spune raportul, dacă diminuează contribuţia lor la siguranţa ţării noastre, este o nebunie”. Cei care apără practicile CIA susţin că au fost necesare deşi nu au furnizat informaţii cruciale şi nici indicii care ar fi permis descoperirea şefului Al Qaeda, Ossama bin Laden în Pakistan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă