6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci deținuți transferați de la Guantanamo

Cinci deținuți transferați de la Guantanamo

Patru yemeniţi şi un tunisian de la Guantanamo au fost transferați în Georgia şi Slovacia, potrivit unui anunț făcut de un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Astfel potrivit Mediafax, populaţia carcerală de la Guantanamo este în prezent de 143 de persoane.

Cetăţeanul tunisian şi un yemenit sunt primiţi de Slovacia, iar ceilalaţi trei yemeniţi sunt primiţi de Georgia, a precizat locotenent-colonelul Myles Caggins.

Ei au părăsit Guantanamo cu avionul, miercuri în jurul orei locale 20.00 (joi, 15.00 ora României) şi au ajuns la destinaţie în jurul orei 19.00 GMT (21.00 ora României), a adăugat el.

Cei cinci bărbaţi au primit aprobarea de transfer din partea administraţiei americane. Aceştia sunt primii yemeniţi transferaţi de la Guantanamo din 2012. Dintre cei 143 de deţinuţi rămaşi la Guantanamo, 84 provin din Yemen, iar 54 dintre ei au fost declaraţi eliberabili.

Preşedintele Barack Obama a ridicat în mai un moratoriu privind transferurile yemeniţilor, dar niciun cetăţean din această ţară nu a fost eliberat până în prezent din cauza instabilităţii din Yemen şi a potenţialului risc de recidivă.

Centrul pentru Drepturi constituţionale (CCR) a salutat imediat eliberarea unuia dintre clienţii săi, yemenitul Abd Al Hakim Ghalib Ahmad Alhag, mai scrie sursa citată.

"Îi suntem recunoscători Republicii Georgia pentru că a oferit clientului nostru un nou azil unde acesta îşi va putea reface viaţa după mai mult de un deceniu petrecut la Guantanamo", a declarat CCR într-un comunicat.

Wells Dixon, unul dintre avocaţii la CCR ai mai multor yemeniţi de la Guantanamo, a salutat "relocarea lui Alhag" şi amintit că "yemeniţii care au rămas trebuie repatriaţi sau transferaţi fără întârziere".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă