11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCinci suspecți implicaţi în atentatele de la 11 septembrie 2001 vor fi...

Cinci suspecți implicaţi în atentatele de la 11 septembrie 2001 vor fi audiaţi, din nou, de Tribunalul militar de la Guantanamo

Cei cinci bărbaţi acuzaţi pentru comiterea atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, printre care Khaled Sheikh Mohammed, considerat a fi creierul atacurilor respective, urmează să compară în fața completului de judecată miercuri, pentru o nouă serie de audieri la baza militară de la Guantanamo (Cuba), în cadrul pregătirii procesului lor judiciar, citează Agerpres.

Procedura este atent urmărită de public, odată cu recenta preluare a mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, care a afirmat că nu ar ezita să trimită noi prizonieri în centrul de detenție instalat într-o bază militară din insula Cuba.

”Suntem mai deciși ca oricând să prezentăm aceste persoane în fața justiției și vom face acest lucru, indiferent de cât timp ne va lua”, a declarat marți generalul Mark Martins, procuror principal în această afacere.

Cazul lui Khaled Sheikh Mohammed este mai special. Arestat în Pakistan în 2003, bărbatul a fost supus în numeroase rânduri practicii simulării înecului (waterboarding), înainte de a ajunge la Guantanamo, în anul 2006.

La baza militară de la Guantanamo încă se află 41 de deținuți. Fostul președinte american Barack Obama nu ”a reușit să închidă tabăra de prizonieri așa cum promisese, mulțumindu-se să reducă numărul deținuților”, în contextul în care aici se aflau 242 de persoane la momentul venirii sale la Casa Albă, în 2009, adaugă sursa citată.

Printre acuzații pentru atentatele de la 11 septembrie 2001 se mai află yemenitul Ramzi Ben al-Shaba și nepotul lui Khaled Sheikh Mohammed, Ammar al-Balushi, cunoscut și drept Ali Abdul Aziz-Ali, de origine pakistaneză.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă