23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialȘase diplomați ruși au murit în ultimele 60 de zile. Cine este...

Șase diplomați ruși au murit în ultimele 60 de zile. Cine este vinovat? Kremlinul și CIA se acuză reciproc

Șase diplomați ruși au murit în ultimele 60 de zile. Care împușcați, care din motive suspecte, care „neașteptat”.

Asasinarea, la Ankara, a ambasadorului rus Andrei Karlov, la 19 decembrie, este cel mai mediatizat caz. Însă, în aceeași zi, alt diplomat rus, Peter Polșikov, a fost împușcat mortal în apartamentul său din Moscova. Arma a fost descoperită în baie, sub chiuvetă. Cazul este încă investigat de poliția de omoruri. Polșikov a lucrat pe departamentul latino-american din Ministerul rus de Externe.

Moartea ambasadorului rus la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, la New York, la început nu a iscat suspiciuni, raportându-se un infarct. Totuși, ulterior s-au dispus mai multe investigații patologice, ce nu s-au terminat încă. Există suspiciunea că Ciurkin ar fi fost otrăvit cu o substanță care a provocat infarctul.

La 27 ianuarie, un alt diplomat rus, ambasadorul în India, Alexander Kadakin, a murit „după o scurtă suferință”. Această scurtă suferință nu părea suficient de serioasă pentru ca diplomatul să fie tratat acasă, în Rusia. Iată, însă, ca i-a cauzat moartea.

Consulul rus la Atena, Andrei Malanin, a fost găsit mort în apartamentul său, la 9 ianuarie. Poliția greacă nu a găsit nicio urmă de efracție și oricum, apartamentul se afla pe o stradă ce beneficia de pază serioasă. Circumstanțele morții sunt încă investigate.

 Fostul șef din KGB, generalul Oleg Erovinkin, suspectat că ar fi contribuit la „dosarul Trump”, acela cu orgia de la Moscova, a fost găsit mort în spatele mașinii sale, la 26 decembrie 2016. Erovinkin a fost un apropiat al lui Igor Secin, fost adjunct de premier, acum șef al companiei de stat Rosneft. Moartea sa nu a fost elucidată, dar se bănuiește că a fost o eliminare comandată de Kremlin.

Aceștia sunt diplomații ruși care au murit în ultimele 60 de zile, dar au mai fost și alte decese suspecte înainte. În dimineața zilei alegerilor din SUA, diplomatul rus Serghei Krivov a fost descoperit fără cunoștință în curtea Consulatului din New York. A murit fără să-și recapete cunoștința. Inițial, poliția americană a raportat că Krivov a căzut de pe acoperișul clădirii și a murit în urma rănilor interne. Însă, de la Kremlin a venit „clarificarea”: Krivov a suferit un infarct!

În septembrie 2016, șoferul favorit al lui Putin a fost ucis într-un ciudat accident de mașină, în timp ce se afla la volanul BMW-ului negru prezidențial.

În noiembrie 2015, unul dintre consilierii lui Putin, Mihail Lesin, fondator al companiei media RT, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Washington. Rușii au spus infarct, iar americanii „lovituri cauzatoare de moarte”.

Rușii dau vina pe CIA că a fost implicată în uciderea diplomaților ruși, dar și a altor personaje ce aveau un rol în derularea strategiilor din Orientul Mijlociu. Surse din CIA susțin că chiar rușii ar fi cei ce-și elimină indezirabilii, prin metodele vechi, ale KGB.

În acest context, se înscrie și „sinuciderea” lui Yves Chandelon, însărcinat NATO cu investigarea surselor financiare ale ISIS, la 16 decembrie 2016. Chandelon a fost găsit împușcat în cap, în mașina sa, în orașul belgian Andenne, unde se dusese în vizită la un prieten. În mâna sa dreaptă a fost găsită arma crimei. Doar două ciudățenii în cazul său: avea trei arme, dar cea din mâna sa dreaptă nu era a lui, și era stângaci!

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă