16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cine va fi premierul interimar al Republicii Moldova

UPDATE. Cine va fi premierul interimar al Republicii Moldova

UPDATE 15.00: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat vineri pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcția de prim-ministru interimar, relatează Agerpres. 

Gheorghe Brega a declarat, potrivit Radio Chișinău, că prioritatea pentru Republica Moldova este acum formarea, cât mai rapid posibil, a unui guvern proeuropean.

—–

Premierul în exercițiu pentru reintegrare, Victor Osipov, ar putea prelua interimatul funcției, după ce prim-ministrul demis Valeriu Streleț a refuzat  să exercite această funcție până la formarea unui nou guvern, potrivit Unimedia, citată de Agerpres. 

Președintele Nicolae Timofti urmează să desemneze un prim-ministru interimar din rândul celor patru vicepremieri din executivul aflat în exercițiu: Victor Osipov, Natalia Gherman, Stephane Christophe Bride și Gheorghe Brega. Conform unor surse ale agenției menționate, cel mai probabil va fi numit Victor Osipov. 

Citește și: ANALIZĂ. Ce rol joacă Guvernul de la București în criza din Moldova?

Valeriu Streleț a anunțat anterior că nu dorește să asigure interimatul funcției de prim-ministru, el prezentându-și vineri demisia conform prevederilor legale. Potrivit Constituției Republicii Moldova, după adoptarea de către parlament a moțiunii de cenzură, premierul în exercițiu trebuie să-și prezinte demisia președintelui în cel mult trei zile. Șeful statului urmează apoi să inițieze consultări cu partidele parlamentare, după care va desemna un nou prim-ministru.

Executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis joi, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de socialiști și de comuniști și susținute de Partidul Democrat, una din formațiunile aflate la putere, într-un moment în care tensiunile din alianța proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier Vlad Filat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă