15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCine va fi vicepreședintele Americii: Secunzii propuși de Trump și Clinton se...

Cine va fi vicepreședintele Americii: Secunzii propuși de Trump și Clinton se vor înfrunta într-o dezbatere

Duelul în direct al secunzilor propuși de cei doi principali candidaţi la prezidenţiale, moderatul Tim Kaine pentru Hillary Clinton şi ultra-conservatorul Mike Pence pentru Donald Trump, va fi ocazia pentru a şti de ce au fost aleşi.

Două stiluri s-au confruntat în dezbaterea din 4 octombrie între republicanul Mike Pence şi democratul Tim Kaine, cei propuși ca vicepreședinți ai candidaţilor la Casa Albă. Mizele sunt mai reduse decât pentru cele trei dezbateri prezidenţiale, dar vor oferi o şansă de a înregistra o diferenţă asupra unui auditoriu naţional incă nedefinit pentru fiecare candidat. Pence şi Kaine sunt practic oratori cu cariere politice îndelungate. Pence este un fost animator de conversaţii radio, Kaine, un fost avocat format la Harvard.

La ce foloseşte funcţia de vice-preşedinte al SUA? În 1789, John Adams, primul vicepreşedinte din istoria SUA, califica postul ca „cel mai inutil creat de invenţia umană“. Secundul liderului Statelor Unite foloseşte pentru înlocuirea preşedintelui în cazul unei nenorociri. Este ceva rar, dar posibil. Dar mai ales, arată media, foloseşte pentru reducerea vocilor pentru candidatul la funcţia supremă aducând un „ceva“ care i-ar evoca un defect. Ce i-ar putea aduce în plus sau în minus Kaine democratei Hillary Clinton şi Pence republicanului Donald Trump pentru propriul electorat tradiţional?

Prudentul Kaine

Tim Kaine era necunoscut marelui public înainte de a fi ales colistier al lui Hillary Clinton. El figura printre „băieţii buni“ din Virginia şi chiar era descris adesea ca plictisitor şi pragmatic, iar propriii adversari nu îi găseau defecte. Iar alegerea sa a fost uimitoare. Kaine, mai mult centrist, nu avea nimic de a face cu linia lui Bernie Sanders, or observatorii se aşteptau ca Hillary să încerce să seducă electoratul acestuia din urmă. Dacă nominalizarea lui Kaine nu a declanşat un entuziasm, ea respectă prima regulă a alegeri vicepreşedintelui (VP): „înainte de toate să nu dăuneze“.

Tim Kaine, catolic ce a primit învăţămintele iezuiţilor, aduce candidatei democrate o cauţiune religioasă importantă în SUA. El poate asigura republicanii indecişi în faţa devierilor candidatului oficial al Grand Old Party. De exemplu, Kaine se declară pentru „un avort efectuat cu acordul părinţilor“ sau „când reprezintă un pericol pentru mamă“. O poziţie „care împacă şi capra şi varza“ care în SUA nu îi mulţumeşte pe cei anti-avort, dar este acceptată de conservatorii din tabăra democrată.

La fel este şi poziţia sa privind pedeapsa cu moartea. Ca şi catolic, se pronunţă contra. Ca guvernator, în statul său s-a abţinut să abolească legea şi nu a graţia decât un singur condamnat în cei 11 ani ai mandatului său.

În ce priveşte vânzarea armelor, aceeaşi prudenţă – susţine un mai bun control al vânzărilor, dar el însuși deţine arme. Iar asupra mediului, el se declară pentru „prezervarea“ acestuia, se declară „preocupat“ de creşterea oceanelor. Ca guvernator al statului Virginia a susţinut instalarea platformelor de foraj offshore în largul Virginiei. Potrivit media americană, cei care îi reproşează lui Hillary Clinton că este politicianistă şi manipulatoare nu riscă să fie convinşi de contrariul de un astfel de colistier.

Pence, total la dreapta

De partea lui Trump, alegerea a fost pentru Mike Pence, un conservator clar. Potrivit New York Times, Pence este candidatul republican pentru vicepreşedinţie cel mai conservator din 1976. Mai mult decât turbulentul candidat la Casa Albă, pentru că prin poziţiile sale ar obţine un scor cu 20 de puncte peste cel al lui Trump.

Ca guvernator al statului Indiana, Mike Pence s-a făcut cunoscut prin două lucruri – a suspendat dreptul la avort chiar şi în cazul unor malformaţii ale fătului şi a autorizat comercianţii să refuze să servească cuplurile de homosexuali, în numele convingerilor lor religioase. În 2001, Pence a publicat o scrisoare deschisă în care afirma că „tutunul nu ucide“ şi a negat încălzirea climatică, calificând-o „un mit“.

A criticat declaraţiile lui Donald Trump asupra închiderii frontierelor pentru musulmani, dar asta în nuele valorilor Americii şi nu pentru că ar fi favorabil deschiderii pentru migranţi. Şi s-a pronunţat pentru repunerea în cauză a celui de al 14-lea amendament care stabileşte dreptul de azil.   

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă