12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCivili ucişi în Siria în raidurile aeriene anti ISI

Civili ucişi în Siria în raidurile aeriene anti ISI

Raidurile aeriene ale coaliţiei anti-jihadiste din Siria ar fi responsabile pentru moartea a 52 de civili dintr-un sat din nordul Siriei, a anunţat sâmbătă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, citată de Agerpres.

"Raiduri ale coaliției, desfășurate vineri asupra satului Birmhale, în provincia Alep, au făcut 52 de morți", a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Printre victime se numără 7 copii, în timp ce alte 13 persoane sunt date dispărute, prinse sub dărâmături, a adăugat Rahman.

Potrivit lui Rahman, milițiile kurde și rebeli luptă împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) la circa 2 km de Birmhale. Însă satul "este locuit doar de civili". "Nu există aici poziții ale SI, nu există confruntări", a spus directorul OSDO, subliniind că "niciun singur combatant al SI nu a fost ucis în raiduri asupra Bermhale", dar că în alte raiduri care au avut loc ceva mai departe au fost ucis șapte jihadiști.

O coaliție internațională inițiată de SUA și din care fac parte țări arabe desfășoară, de la sfârșitul lui septembrie, raiduri în Siria împotriva pozițiilor jihadiștilor din SI. Țări europene participă la operațiunile acestei coaliții în Irak.

Aceste bombardamente le-au permis combatanților kurzi și rebelilor sirieni să recucerească orașul Kobane, aflat la frontiera cu Turcia, după săptămâni de lupte cu jihadiștii. Cu toate acestea, Pentagonul a recunoscut în aprilie că SI "și-a menținut în linii mari influența" în Siria, în pofida loviturilor aeriene.

Potrivit OSDO, 66 de civili au fost uciși în raiduri în Siria anterior celui din Berhmale. În total, OSDO, cu sediul în Marea Britanie și care beneficiază de o vastă rețea de surse în toată Siria, estimează că atacurile coaliției au ucis peste 2.000 de oameni, dintre care 1.922 jihadiști ai SI.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă