14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCoaliţiile regionale inedite confirmă regresul bipartidismului, în Germania

Coaliţiile regionale inedite confirmă regresul bipartidismului, în Germania

Eşecul înregistrat la ultimele alegeri regionale de conservatorii şi social-democraţii germani a avut ca efect apariţia unor coaliţii inedite, cum este cea din landul Baden-Württemberg, unde Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel a devenit partener minoritar într-o coaliţie condusă de ecologişti, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

Numită şi coaliţia 'kiwi', aluzie la combinaţia cromatică verde cu puncte negre, verdele reprezentând ecologiştii şi negrul conservatorii, această formulă a devenit singura posibilă odată cu rezultatul foarte slab al Partidului Social-Democrat (SPD), care la alegerile regionale parţiale din luna martie a obţinut în acest land doar 12,7% din voturi, ajungând chiar în urma naţionaliştilor din Alternativa pentru Germania (AfD), care au primit 15,1% din voturi. Scrutinul în acest land a fost câştigat de Verzi, cu 30,3% din voturi, urmaţi de CDU, cu 27%.

O altă coaliţie inedită s-a format în landul Saxonia-Anhalt, unde AfD a obţinut 24% din voturi, devenind a doua forţă politică după CDU, al cărei scor a fost de 29,8%. Dar cum SPD a obţinut numai 12,7% din voturi, continuarea coaliţiei dintre conservatori şi social-democraţi nu a mai fost posibilă. Soluţia găsită în final a fost ca aceste două principale forţe politice să-i ralieze şi pe ecologişti în coaliţia denumită 'Kenya', ilustrare a culorilor ce alcătuiesc drapelul acestui stat african, respectiv negru (conservatori), roşu (social-democraţi) şi verde (ecologişti).

În landul Renania-Palatinat, ultimul unde au fost organizate alegeri parţiale, regresul partidelor tradiţionale a obligat coaliţia social-democraţilor cu verzii să-i coopteze şi pe liberali, de unde a rezultat aşa-numitul guvern “semafor”, culoarea galben reprezentându-i pe liberali, iar conservatorii cancelarului Merkel au ajuns în opoziţie.

Aşa cum prevedeau şi sondajele de dinaintea scrutinului din 13 martie, alegerile legislative desfăşurate în cele trei landuri au confirmat ascensiunea formaţiunii antiimigraţie AfD, pe fondul nemulţumirii provocate de sosirea masivă a migranţilor musulmani. 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă