17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCod portocaliu în Islanda din cauza unei noi erupții a vulcanului Bardarbunga

Cod portocaliu în Islanda din cauza unei noi erupții a vulcanului Bardarbunga

O nouă erupţie a vulcanului Bardarbunga a determinat autoritățile din Islanda să emită duminică o avertizare cod Roșu de pericol și să impună o interdicţie parţială a traficului aerian deasupra vulcanului. Alerta a fost diminuată ulterior la nivelul portocaliu.

Potrivit Mediafax, erupţia s-a produs cu puţin înainte de ora 06.00 GMT (09.00, ora României), aproape în aceeaşi zonă ca vineri, a precizat Institutul meteorologic islandez, responsabil cu monitorizarea activităţii vulcanice, care a anunţat alerta.

Această alertă prevede o interdicţie a tuturor zborurilor la altitudine mai mică de 1,8 kilometri, pe o rază de 18,5 kilometri în jurul vulcanului.

Aceasta este a treia oară într-o săptămână când Islanda emite o alertă cu cod roşu din cauza activităţilor seismice în apropiere de Bardarbunga.

UPDATE 22:29 Islanda a coborât de la roşu la portocaliu alerta în zona vulcanului Bardarbunga,după o nouă erupţie

Islanda a coborât nivelul de alertă de la roşu la portocaliu în zona vulcanului Bardarbunga, după o nouă erupţie produsă duminică dimineaţă, ceea ce a antrenat o interdicţie parţială a traficului aerian deasupra vulcanului, relatează AFP.

Nivelul de alertă a fost coborât la "portocaliu" după câteva ore de la emiterea codului roşu. Decizia de a coborî nivelul de alertă a fost luată după ce s-a constatat că noua erupţie nu a provocat degajarea unor cantităţi mari de cenuşă vulcanică în atmosferă, mai scrie Mediafax.

Vulcanul Bardarbunga, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, cu o înălţime de circa 2.000 de metri, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi Atlanticul de Nord, aşa cum a fost la erupţia vulcanului Eyjafjallajokull în 2010.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă