15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialCodaşă. Franţa încearcă să interzică prin lege violenţa asupra copiilor

Codaşă. Franţa încearcă să interzică prin lege violenţa asupra copiilor

Deputaţii francezi au votat împotriva recurgerii de către părinţi la orice formă de violenţă fizică faţă de copii, o măsură simbolică, dar considerată fundamentală, în contextul în care Franţa este acuzată frecvent pentru întârzierile în domeniu.

Potrivit unei iniţiative a deputaţilor socialişti şi ecologişti, adoptată vineri seară de Adunarea Naţională, Codul Civil va trebui modificat pentru a preciza că exerciţiul autorităţii parentale exclude "orice tratament crud, degradant sau umilitor, inclusiv recurgerea la orice formă de violenţă fizică", transmite AFP, citată Agerpres.

Măsura, care trebuie discutată în Senat, este numai civilă: nu este prevăzută nicio sancţiune împotriva părinţilor. Însă "enunţă un principiu clar, cu vocaţie de a fi repetat taţilor şi mamelor şi de a le modela comportamentul lor viitor", au subliniat deputaţii iniţiatori ai proiectului.

Ministrul pentru familii, Laurence Rossignol, a "salutat" acest amendament, "instrument indispensabil în prevenirea abuzului faţă de copii".

În Codul Penal există sancţiuni pentru abuzul faţă de copii, cu circumstanţe agravante pentru persoanele având autoritate. Legea este însă interpretată de multe ori în sens invers în numele unui "scop pedagogic" atribuit pedepselor corporale.

Eliminarea violenţei prin Codul Civil "îi va obliga (pe părinţi) să înceteze să considere că există un drept de corecţie", a subliniat Gilles Lazimi, medic coordonator al campaniilor împotriva violenţei.

În Franţa, "între 400 şi 600 de copii mor anual din cauza abuzurilor fizice", în timp ce ţările unde violenţele sunt interzise, ca Suedia, "se pot număra pe degetele de la o mână", a reamintit el.

În martie 2015, Franţa a fost criticată de Consiliul Europei pentru că nu a interzis clar orice formă de pedeapsă corporală asupra copiilor, spre deosebire de majoritatea vecinilor săi.

Făcând acest pas, ar putea "să beneficieze pe viitor de subvenţii europene" pentru a desfăşura mai multe acţiuni de prevenire, şi-a exprimat speranţa Gilles Lazimi.

 

Cele mai citite

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...

David Cameron subliniază situația diferită a Regatului Unit față de SUA în privința livrării armelor către Israel

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că Regatul Unit se află într-o situaţie diferită de cea a Statelor Unite în ceea...

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă