10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialColumbia se îndreaptă spre pace după mai mult de 50 de ani...

Columbia se îndreaptă spre pace după mai mult de 50 de ani de conflict armat intern. Guvernul va semna, joi, un acord Forțele Armate Revoluționare

Guvernul columbian și Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) au anunțat că joi vor semna, la Bogota, noul acord de pace, ce vizează să pună capăt la mai bine de o jumătate de secol de conflict armat, transmit AFP, Reuters și EFE, preluate de Agerpres.

"Delegațiile guvernului și FARC au convenit să semneze Acordul final pentru terminarea conflictului și construcția unei păci stabile și durabile (…) joi, 24 noiembrie, la ora 11,00 (16,00 GMT), la Teatrul Colon din Bogota", au precizat, marți, negociatorii celor două părți, într-un comunicat comun.

Ei au precizat că acest nou acord, finalizat în urmă cu zece zile, după respingerea unui text precedent de către alegătorii columbieni, pe 2 octombrie, va fi trimis spre ratificare Congresului.

"Consolidarea păcii cere să avansăm cu pași fermi spre implementarea acordurilor care să permită depășirea atâtor ani de conflict în Columbia", au subliniat cele două părți.

Noul document va fi semnat joi de președintele columbian, Juan Manuel Santos, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, luna trecută, pentru eforturile de a pune capăt acestui conflict, și de liderul gherilei FARC, Rodrigo Londono Echeverry, care se află de luni la Bogota împreună cu restul conducerii grupării.

Cu semnarea noului acord, Columbia vrea să pună capăt la mai mult de jumătate de secol de conflict armat intern, care a făcut cel puțin 320.000 de morți și dispăruți și circa șapte milioane de refugiați.

Guvernul și FARC au semnat, pe 26 septembrie, la Cartagena, un prim acord de pace, după aproape patru ani de negocieri la Havana.

Totuși, textul final a fost respins de columbieni pe 2 octombrie, ceea ce a obligat cele două părți să redeschidă negocieri pentru a include într-un text revizuit obiecțiile și propunerile taberei care s-a opus acordului la respectiva consultare populară.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă