20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialComandanți ai contingentului ONU care trebuia să împiedice masacrul de la Srebenica,...

Comandanți ai contingentului ONU care trebuia să împiedice masacrul de la Srebenica, judecați la CEDO

Familiile a trei dintre victimele masacrului de la Srebrenica, din 1995, în Bosnia, au apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după ce judecătorii olandezi au refuzat să urmărească judiciar trei comandanți ai contingentului din cadrul ONU, însărcinați cu protecția acestei enclave în timpul războiului din țară, potrivit Agerpres

Citește și: Premierul sârb a FUGIT de la comemorarea victimelor masacrului de la Srebrenica, după ce a fost ATACAT cu pietre

Reclamanții solicită din 2010 punerea sub urmărire judiciară pentru genocid și crime de război a lui Thom Karremans, comandantul batalionului Dutchbat III însărcinat cu protecția enclavei musulmane în zona sârbă, a adjunctului său, Rob Franken, și a ofițerului responsabil de personal, Berend Oosterveen.

”Ancheta olandeză nu a fost independentă și au fost exercitate presiuni politice” asupra investigatorilor, a afirmat avocata Liesbeth Zegveld pentru AFP, afirmând că o reclamație în acest sens a fost depusă la CEDO. 

Reclamanții îi acuză pe cei trei militari că le-au predat rudele forțelor sârbe din Bosnia de sub comanda generalului Ratko Mladic în iulie 1995, după ce cele trei victime se refugiaseră la baza militară a ONU împreună cu alți 5.000 de musulmani, în principal femei.

Cele trei victime erau Rizo Mustafic, electrician al Dutchbat, Ibro și Muhamed Nuhanovic, tatăl și fratele interpretului militarilor olandezi.

Parchetul olandez a refuzat în 2013 să angajeze urmăriri judiciare împotriva militarilor, estimând că nu există nicio probă care să-l oblige să efectueze o anchetă aprofundată. Judecătorii olandezi au confirmat această decizie în aprilie.

”Ministerul Apărării și-a exercitat influența asupra parchetului pentru a nu-i urmări pe suspecți de-a lungul întregii proceduri”, a estimat Zegveld în plângere sa. Ministerul a afirmat că plângerea este complet ”nefondată”.

Citește și: GALERIE FOTO. Srebreniţa. 20 de ani de la MASACRUL din inima Europei

Parchetul și judecătorii sunt complet independenți, a adăugat un purtător de cuvânt, citat de agenția de presă olandeză ANP.

Aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși în enclava Srebrenica, acesta fiind cel mai grav masacru în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Șeful militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, este în prezent urmărit pentru genocid în fața Tribunalului Penal Internațional pentru ex-Iugoslavia (TPIY), în special pentru Srebrenica.

Srebrenica era plasată sub protecția ONU în timpul cuceririi sale de către forțele sârbe din Bosnia, dar — slab înarmați — militarii olandezi din cadrul Căștilor Albastre însărcinați cu protecția enclavei nu au rezistat presiunii sârbilor bosniaci.

Cele mai citite

Probleme pentru Rishi Sunak. Mai mulți parlamentari conservatori britanici sunt gata să demisioneze

Premierul britanic Rishi Sunak suferă din cauza plecării în masă a legislatorilor, numărul demisiilor depășind nivelul pe care l-a suferit Partidul Conservator înainte de...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă