13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDer Spiegel: Comportament bizar la referendumul pentru sporirea puterilor lui Erdogan. Turcii...

Der Spiegel: Comportament bizar la referendumul pentru sporirea puterilor lui Erdogan. Turcii din Germania au susținut dictatura liderului de la Ankara, ca să se răzbune

O majoritate definită a cetățenilor turci din Germania au votat în favoarea extinderii puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, mulți dintre ei dintr-o apatie față de această țară. Tendința alegătorilor din diaspora scoate în evidență drumul pe care imigranții turci îl mai au de parcurs până când vor putea fi integrați în sânul societății adoptive, comentează jurnalistul Der Spiegel Hasnain Kazim, în ediția online.

Jurnalistul argumentează că preferința alegătorilor sugerează un eșec al Germaniei de a integra imigranții.

„Oricât de dureros ar fi să scriu asta, consider că nu se poate ca o persoană să susțină sistemul autocrat, pedeapsa capitală, arestara jurnaliștilor și a opoziției politice, iar apoi să se plângă că nu este acceptată în Germania ca și cum ar fi cetățean german. Este inacceptabil. Arată că, în Germania, procesul de integrare a eșuat – nu trebuie învinuiți doar germanii pentru asta”, susține jurnalistul.

Potrivit sursei citate, o majoritate bine definită a cetățenilor turci care locuuiesc în Germania au răspuns favorabil pentru instituirea sistemului prezidențial autocrat. În Turcia, rezultatul a fost atât de strâns încât este posibl ca voturile cetățenilor turci care locuiesc în afara granițelor țării să fi fost decisiv. 

„Deși acești oameni trăiesc în democrații, în libertate și siguranță, au votat pentru eliminarea democrației în Turcia”, remarcă jurnalistul, precizând că numeroși cetățeni germani de origine turcă l-au acuzat că „ar încerca să mulțumească germanii”, întrucât l-a criticat pe Erdogan.

„Primesc sute de emailuri de acest fel acum. Ei par să nu realizeze că sunt cetățean german. Ei caută să îmi neg identitatea ca cetățean german, în același mod în car partidul antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD) și alți extremiști de dreapta o fac. Făcând asta, ei scot în evidență cea mai mare problemă pe care o au: deși doresc să fie văzuți atât ca cetățeni germani, cât și turci, nu s-au simțit niciodată cu adevărat germani și nici nu au încercat să își revendice acest drept. Acești oameni nu au încercat să lupte împotriva celor care i-au calificat drept <<lucrători temporari>> sau <<imigranți care ar trebui să se întoarcă de unde au venit>>. Tocmai acelor persoane ar trebui să li se răspundă, cu încredere: <<Și noi suntem cetățeni germani, aceasta este societatea noastră, pentru că ne place Germania, chiar dacă nu este perfectă. Sunt multe de criticat la acest stat și facem și ne ocupăm și de acest aspect, dar apreciem democrația și faptul că avem posibilitatea să o criticăm, fără să fim aruncați în închisoare>>”, susține jurnalistul.


Citește și:  FOTO. Turcia, tot mai divizată după victoria lui Erdogan la referendum. Presa avertizează: Președintele ar trebui să fie îngrijorat de cele 24 milioane de voturi împotriva modificării Constituției 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a asumat victoria la referendumul de duminică, privind extinderea atribuțiilor sale prezidențiale, respingând toate reclamațiile partidelor de opoziție, care au contestat rezultatul votului. Pe de o parte, liderul de la Ankara și suporterii săi susțin că schimbările constituționale sunt necesare pentru a asigura stabilitatea, pe de altă parte, oponenții denunță amendamentele ca pe un pas spre o eră a autocrației, notează The Times.


Un vot în favoarea autocrației

El continuă afirmând că, în loc să adopte o astfel de atitudine, cetățenii turci din Germania au votat pentru instituirea autocrației în Turcia.

„Imaginați-vă: orașele Istanbul, Ankara și Izmir au votat <<nu>> la referendum, da Berlin, Hamburg și Munchen – de fapt, toate cele 13 orașe germane unde s-au înregistrat cetățeni turci cu drept de vot – au votat <<da>>. Mulți mi-au spus că ales să voteze în favoarea instituirii sistemului prezidențial pentru că simt că au fost tratați rău în Germania și că au decis să răspundă favorabil propunerii lui Recep Tayyip Erdogan privind schimbarea constituției, pentru că știu cât de critică este majoritatea germanilor în ceea ce îl privește pe președintele turc”, explică Hasnain Kazim. 

În opinia sa, argumentele votanților ar trebui să atragă atenția, pentru că scoate în evidență lipsa unei culturi cu adevărat deschise față de imigranți, în Germania. 
„A contribuit la situația în care oamenii, care și-au petrecut întreaga viață în Germania, care au s-au născut acolo, încă se simt ca și cum ar fi străini. Această situație ar trebui să ne facă să căutăm noi măsuri prin care să integrăm oamenii”, remarcă jurnalistul Der Spiegel.

Cursa spre răzbunare

Decizia cetățenilor germani de origine turcă de a vota în favoarea modificării Constituției, astfel încât să extindă atribuțiile prezidențiale, reprezintă o metodă de răzbunare pentru modul în care sunt tratați.

Cu toate acestea, votanții n-au făcut altceva decât să își facă un rău, pentru că vor fi nevoiți să își justifice preferințele politice. Totodată, cei care au votat „nu” vor fi supuși unei presiuni, întrucât vor fi nevoiți să se apere. 

„Cum se poate ca membri unei societăți democratice din care își doresc să facă parte pot critica extremiștii de dreapta și, în același timp, să susțină instituirea unui islamist autocrat, trădând poporul turc? Răspunsul rămâne un mister. Însă alegătorii care au votat <<da>> vor trebui, în cele din urmă, să ofere un răspuns”, conchide el.


Citește și:  Turcia, cu Erdogan -înainte! Până în 2029! Prima acțiune a „președinției consolidate“ va fi reintroducerea pedepsei cu moartea 

Conform rezultatelor finale ale referendumului constituţional desfăşurat duminică, cetăţenii turci s-au pronunţat la limită în favoarea instituirii unui sistem prezidenţial, ceea ce îi va oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.


Duminică, în Turcia a avut loc un referendum privind modificarea Constituției, astfel încât să fie extinse atribuțiile prezidențiale. Într-o analiză The Times, se precizează că victoria lui Erdogan marchează o transformare în politica turcă, prin care sistemul parlamentar actual  este înlocuit de un sistem dominat de o președinție puternică. Potrivit rezultatelor preliminare, o mică majoritate a votanților turci au aprobat 18 amendamente constituționale prin care este limitată abilitatea Parlamentului de  a veghea asupra Executivului, se desființează funcția de premier și sunt extinse puterile prezidențiale asupra numirii judecătorilor.  În timp ce Erdogan și suporterii săi motivează modificările constituționale ca pe o măsură necesară pentru a asigura stabilitatea în Turcia, oponenții săi denunță amendamentele ca reprezentând un pas spre instituirea autocrației.

24 de milioane și-au exprimat opțiunea împotriva modificării Constituției, în timp ce 25 de milione au votat în favoarea extinderii atribuțiilor prezidențiale.

 

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă