13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialComisar european: UE va relua finanțarea Republicii Moldova doar dacă îndeplinește o...

Comisar european: UE va relua finanțarea Republicii Moldova doar dacă îndeplinește o serie de condiții

Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să avanseze pe calea reformelor și să semneze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, luni, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat că UE așteaptă de la Republica Moldova să realizeze fapte concrete precum: lupta împotriva corupției, reforme în audiovizual, investigarea furtului miliardului, colaborare cu societatea civilă. „UE rămâne determinată să susțină Republica Moldova, dar așteaptă rezultate concrete”, a declarat Johannes Hahn.

În plus, comisarul european a anunțat că UE va relua susținerea financiară după ce autoritățile de la Chișinău vor semna Acordul cu FMI.

„Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privința Republicii Moldova în octombrie”, a declarat comisarul european, insistând ca autoritățile moldovene „să se concentreze acum pe implementarea reformelor”.

El și-a exprimat speranța că alegerile prezidențiale programate la 30 octombrie vor avea loc într-o manieră deschisă, democratică, cu respectarea legislației naționale și internaționale în domeniu, subliniind necesitatea respectării angajamentelor asumate față de OSCE și Consiliul Europei privind dreptul de a alege și de a fi ales.

La rândul său, premierul moldovean Pavel Filip a anunțat că va depune eforturi susținute în vederea avansării pe calea aplicării angajamentelor asumate față de partenerii europeni, asocierea la spațiul comunitar fiind una din prioritățile actualei guvernări, a subliniat el.

 

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă