11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia de anchetă confirmă că Rusia este responsabilă pentru doborârea avionului MH17...

Comisia de anchetă confirmă că Rusia este responsabilă pentru doborârea avionului MH17 în Ucraina

Rusia este responsabilă pentru doborârea, în estul Ucrainei, a avionului civil MH17 al companiei Malaysia Airlines, a anunțat oficial, miercuri, comisia internațională de anchetă, informează agenția Unimedia.

Avionul a fost doborât în vara anului 2014, imediat după începerea conflictului separatist în Ucraina.

Conform documentelor prezentate miercuri de anchetatori, aeronava a fost doborâtă de o rachetă BUK, de fabricație rusească, denumită în Occident SA-11, rachetă adusă pe teritoriul Ucrainei din Federația Rusă.


Citește și:  Un lansator de rachete rusesc se afla în zona prăbușirii avionului malaezian MH17

“Statele occidentale și guvernul de la Kiev acuză Rusia că au oferit armament rebelilor din Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete sol – aer Buk. În replică, Rusia susține că avionul MH17 ar fi fost doborât de armata ucraineană. O singură instalație Buk poate lansa până la patru rachete antiaeriene”.


Potrivit anchetatorilor, racheta care a ucis 298 de persoane a fost lansată din localitatea Pervomaiskoe din regiunea Donețk. Lansatorul de rachete din care a pornit proiectilul ar fi fost transportat, în aceeași noapte, înapoi în Federația Rusă.

Echipa internațională de experți a stabilit o listă de zece suspecți care ar fi fost implicați în această catastrofă.

Membrii echipei de anchetă  (Joint Investigation Team, JIT)  provin din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia și Belgia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă