21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană a anunțat condițiile impuse Marii Britanii în procesul de aplicare...

Comisia Europeană a anunțat condițiile impuse Marii Britanii în procesul de aplicare a Brexit-ului

Negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat miercuri solicitările pe care le va prezenta Regatului Unit, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Printre solicitările luate în calcul în procesul de Brexit se numără protejarea drepturilor cetățenilor comunitari aflați în Regatul Unit și plata integrală de către guvernul britanic a contribuțiilor financiare deja asumate în cadrul UE.

'O să fiu clar: atunci când o țară părăsește Uniunea Europeană nu există o pedeapsă, un preț de plătit, dar trebuie plătite facturile, nici mai mult nici mai puțin', a menționat Barnier într-un discurs susținut la Bruxelles în fața Comitetului Regiunilor, ce reunește reprezentanți locali și regionali din statele UE.

El a recunoscut că ieșirea Regatului Unit din UE creează o situație de incertitudine cu privire la evoluția unor programe europene esențiale finanțate de la bugetul comunitar, precum Fondul Social European, Fondul European pentru Dezvoltare Regională sau Planul de investiții Juncker. Nu a fost deocamdată avansată o sumă pe care Bruxelles-ul o va cere Londrei în contul angajamentelor financiare deja asumate, dar estimări neoficiale indică între 55 și 60 de miliarde de euro.

Comisia Europeană dorește ca mai întâi să încheie cu Londra un acord 'asupra principiilor unei retrageri ordonate' din UE și abia apoi să discute despre viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit, iar în acordul care să stabilească o asemenea relație blocul comunitar nu ar trebui să ofere acestei țări un acces selectiv la acele componente ale pieței unice pe care le-ar dori Londra, a spus miercuri Barnier. El a cerut ca inclusiv perioadele tranzitorii să fie convenite numai după stabilirea acordului privind divorțul.

'Nu este prea devreme să schițăm astăzi cadrul acestui nou parteneriat, chiar dacă este prea devreme să-l negociem. În centrul acestui parteneriat va fi un acord de liber schimb pe care-l vom negocia, la momentul potrivit, cu Regatul Unit', înțelegere în care să fie avute în vedere și chestiunile ce țin de politicile sociale, fiscale, de mediu și de protecția consumatorului, a indicat negociatorul-șef al executivului comunitar.

El a subliniat că garantarea pe termen lung a drepturilor europenilor comunitari stabiliți în Regatul Unit va fi 'prioritatea absolută' încă de la începutul negocierilor, o problemă despre care a recunoscut că va fi complexă, dar pe care dorește să o rezolve printr-un acord care să aibă la bază principiile reciprocității și nediscriminării.

Dar Barnier a admis că pentru ca executivul comunitar să-și poată susține toate aceste exigențe în fața Regatului Unit la negocieri, condiția esențială este ca cele 27 de state membre ale UE să manifeste o poziție unitară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă