13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană cere României să-și respecte obligațiile din Pactul de stabilitate

Comisia Europeană cere României să-și respecte obligațiile din Pactul de stabilitate

Comisia Europeană a informat România, Belgia, Croaţia, Finlanda şi Italia cu privire la preocupările sale în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor bugetare asumate în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere, informează Agerpres.

Comisia cere celor cinci țări să adopte măsurile necesare pentru minimizarea riscurilor.

Ca parte a semestrului european 2016 şi în contextul acţiunilor întreprinse în urma recentelor previziuni economice de iarnă, CE a reamintit statelor membre necesitatea de a lua măsurile oportune pentru a-şi îndeplini obligaţiile asumate în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere. 

Evaluarea conformităţii cu Pactul este un proces continuu, care se desfăşoară pe tot parcursul anului. Pentru Spania, întrucât această ţară face în prezent obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive, atenţionarea ia forma unei recomandări autonome a Comisiei. 

”Am identificat şase ţări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere. Aceste ţări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiţi să începem un dialog constructiv cu aceste ţări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere”, a declarat vicepreşedintele responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, Valdis Dombrovskis. 

Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, subliniază că ”măsurile de astăzi reflectă o evaluare actualizată a perspectivelor bugetare dintr-o serie de ţări în urma previziunilor economice de iarnă ale Comisiei. Am făcut tot ce am putut pentru a alerta autorităţile naţionale cu privire la riscurile privind respectarea obligaţiilor. De ele depinde acum modul în care vor ţine seama de observaţiile noastre atunci când îşi vor prezenta, în aprilie, planurile bugetare pe termen mediu”. 

Comisia Europeană a adoptat anterior, în urma previziunilor sale din iarna anului 2014, recomandări autonome pentru Franţa şi Slovenia. Prin urmare, aceste ţări au adoptat măsuri de politică specifice, care au fost luate în considerare atunci când Comisia a elaborat recomandările specifice fiecărei ţări pe 2014 pentru statele membre respective. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă