11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană prezintă Strategia de securitate internă a UE

Comisia Europeană prezintă Strategia de securitate internă a UE

Comisia Europeană a prezentat luni Strategia de securitate internă a UE, care include măsuri comune de combatere a reţelelor infracţionale şi teroriste, a criminalităţii cibernetice, de consolidare a securităţii frontierelor şi de gestionare a situaţiilor de criză, precizează Mediafax.

“În mod tradiţional, securitatea internă a UE a fost marcată de o anumită fragmentare, concentrându-se asupra unui singur domeniu într-un anumit moment. În prezent, adoptăm o abordare comună privind răspunsul la ameninţările şi provocările cu care ne vom confrunta în domeniul securităţii”, a subliniat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

“Terorismul, criminalitatea organizată, transfrontalieră şi cibernetică, precum şi crizele şi dezastrele sunt domenii în care trebuie să ne unim eforturile şi să cooperăm pentru a spori securitatea cetăţenilor noştri, a întreprinderilor şi a societăţilor din întreaga UE. Această strategie evidenţiază ameninţările cu care ne confruntăm şi acţiunile pe care trebuie să le întreprindem pentru a putea să combatem aceste ameninţări”, a adăugat ea.

“Strategia de securitate internă a UE în acţiune” identifică cinci obiective majore şi propune o serie de acţiuni, precum şi anul de realizare a acestora.

Un prim obiectiv îl constituie destructurarea reţelelor infracţionale internaţionale care ameninţă statele membre. În vederea realizării lui au fost propuse o serie de măsuri vizând punerea sub sechestru şi confiscarea profiturilor şi activelor provenite din săvârşirea de infracţiuni (2011), utilizarea registrelor cu numele pasagerilor în UE (2011), monitorizarea şi acordarea de asistenţă statelor membre în ceea ce priveşte combaterea corupţiei (2011).

Al doilea obiectiv îl constituie prevenirea terorismului şi combaterea radicalizării şi a recrutării de militanţi islamişti. Acesta ar urma să fie realizat prin elaborarea unei politici pentru extragerea şi analizarea datelor de mesagerie financiară în cadrul UE, programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTP UE) (2011), înfiinţarea unei reţele europene comune pentru creşterea gradului de informare a publicului cu privire la radicalizare şi adoptarea unor măsuri pentru a combate propaganda extremistă violentă (2011), consolidarea politicii UE de securitate a transporturilor (2011).

Al treilea obiectiv îl reprezintă creşterea nivelului de securitate pentru cetăţeni şi întreprinderi în spaţiul cibernetic, prin înfiinţarea unui centru al UE de combatere a criminalităţii cibernetice (2013), crearea unei reţele de echipe de intervenţie în caz urgenţă informatică (2012), înfiinţarea unui sistem european de alertă şi schimb de informaţii – EISAS, (2013).

Consolidarea securităţii frontierelor este cel de-al patrulea obiectiv cuprins în strategia de securitate internă a UE. El se va concretiza prin înfiinţarea Sistemului european de supraveghere a frontierelor – EUROSUR, (2011), identificarea “punctelor sensibile” la frontierele externe (2011), elaborarea de rapoarte comune privind traficul de persoane, filierele de imigraţie clandestină şi traficul de mărfuri ilegale (2011).

Ultimul obiectiv prevăzut în strategia adoptată luni de CE este creşterea capacităţii Europei de gestionare a situaţiilor de crize şi dezastre, prin înaintarea unei propuneri privind punerea în aplicare a clauzei de solidaritate (2011), înaintarea unei propuneri privind dezvoltarea unei capacităţi europene de răspuns în situaţii de urgenţă (2011), definirea unei politici de gestionare a riscului (2014).

Anual, Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri un raport privind progresele înregistrate. Un rol-cheie în punerea în aplicare a strategiei comune îl va avea Comitetul permanent pentru cooperarea operaţională în domeniul securităţii interne (COSI), care va avea sprijinul Comisiei.

 

Cele mai citite

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă