13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană recomandă AMPRENTAREA refugiaţilor. Ce scop va avea

Comisia Europeană recomandă AMPRENTAREA refugiaţilor. Ce scop va avea

Statele membre UE pot realiza înregistrarea şi amprentarea tuturor refugiaţilor care intră pe teritoriul lor, venind din Asia, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Amprentarea şi înregistrarea refugiaţilor ar permite îndepărtarea unor luptători islamişti care vor să organizeze atacuri teroriste.

Vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a dorit să risipească, astfel, îngrijorările exprimate de către unele state UE, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

Frans Timmermans a declarat luni că Uniunea Europeană ar putea gestiona mai bine un aflux record de imigranţi prin îmbunătăţirea protecţiei frontierelor externe şi asigurându-se că oamenii care nu au dreptul la azil sunt trimişi înapoi.

Dar cum putem fi siguri că teroriştii nu sunt infiltraţi printre refugiaţi şi nu reprezintă o ameninţare la adresa UE?  "Pur şi simplu prin amprentarea oamenilor la sosire. Dacă acest lucru este făcut corespunzător, puteţi filtra teroriştii", a spus Timmermans.  "Dacă ne facem treaba şi ne asigurăm că, imediat ce ajung, oamenii sunt amprentaţi şi identificaţi, atunci acea problemă nu există", susţine vicepreşedintele CE.

Timmermans consideră că potenţialii terorişti nu s-ar alătura valului de refugiaţi dacă ar şti că sunt amprentaţi la intrarea în UE.

Timmermans şi-a exprimat punctul de vedere, conform căruia o mai bună protejare a frontierelor externe ale UE reprezintă  cea mai bună măsură pentru asigurarea securităţii, şi în faţa Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Antonio Guterres.

Acesta opinase că militanţii ar putea adopta metode mai inteligente de a pătrunde pe teritoriul UE decât printr-o călătorie periculoasă pe Marea Mediterană.

"Un terorist ar fi foarte prost dacă, în loc să folosească un paşaport fals şi să ia un avion spre Europa printr-un metodă legală, ar plăti mii de dolari unor traficanţi pentru o barcă ce se poate scufunda şi pentru a ajunge la un centru de primire unde ar putea fi amprentat, pentru ca apoi să înceapă să traverseze diferite frontiere şi să ajungă într-un final acolo unde vrea", a spus Guterres.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă