6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană se implică în criza imigranţilor din Calais. Propunerea CE pentru...

Comisia Europeană se implică în criza imigranţilor din Calais. Propunerea CE pentru Franța

Comisia Europeană s-a arătat dispusă să ofere asistenţă socială şi fonduri de urgenţă Franţei pentru gestionarea crizei imigranţilor de la Calais, după ce mii de persoane au încercat să pătrundă în tunelul construit sub Canalul Mânecii spre Marea Britanie, relatează Mediafax

“Putem oferi asistenţă tehnică prin intermediul agenţiilor Uniunii Europene şi fondurilor de urgenţă, ceva ce de fapt deja am făcut, printr-un centru de zi de cazare”, a semnalat purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva.

Citește și: FOTO + VIDEO. Drama imigranților care își riscă viețile prin Eurotunel, ca să ajungă în Marea Britanie

Potrivit acesteia, Comisia Europeană este conştientă că situaţia imigranţilor din Calais “s-a deteriorat” şi sprijină cooperarea de care au dat dovadă Franţa şi Marea Britanie în rezolvarea problemei.

“Aceasta este un alt exemplu privind necesitatea unui nivel înalt de solidaritate şi responsabilitate privind gestionarea presiunii migratorii în Europa”, a adăugat Andreeva, care a făcut referire directă la participarea “tuturor statelor membre” la măsurile de relocare a cererilor de azil în UE.

CE a prezentat în luna mai o strategie pentru a face faţă la presiunea migratorie la care sunt supuse ţări precum Italia şi Grecia, care include un sistem de distribuire a unui număr de 40.000 de refugiaţi ajunşi în aceste două ţări începând cu data de 15 aprilie. Bruxelles cerea ca sistemul să aibă caracter obligatoriu, însă pe data de 20 iulie ţările membre UE au optat pentru un mecanism voluntar şi au prezentat compromisurile la care trebuie să recurgă pentru a împărţi numărul de 32.256 de persoane care au nevoie de protecţie internaţională.

Marea Britanie, una dintre ţările afectate de criza din Calais, a refuzat să participe la planul de distribuire a refugiaţilor, în temeiul clauzei de excludere de care dispune, conform tratatelor comunitare, în materie de Justiţie şi Afaceri Interne.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă