15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCompanie britanică, în frauda de 1 miliard de dolari din Moldova

Companie britanică, în frauda de 1 miliard de dolari din Moldova

O comisie parlamentară acuză auditorul Grant Thornton că ar fi acoperit dispariția din trei bănci moldovenești a 15% din PIB-ul țării, notează The Guardian.

Unul dintre cei mai importanți auditori din lume, Grant Thornton din Marea Britanie, a fost acuzat de neglijență și incompetență după ce un miliard de dolari a fost scos din Republica Moldova chiar de sub nasul său, arată The Guardian. Suma reprezintă echivalentul a 15% din PIB-ul acestei țării.

Compania în cauză a fost auditor pentru trei dintre cele mai importante bănci moldovenești, tocmai cele prin care banii s-au evaporat după o serie complexă de tranzacții financiare în care au fost folosite și firme britanice. „Autoritățile au trebuit să salveze aceste bănci cu un ajutor care a fost echivalent cu jumătate din bugetul anual al statului.

Efectul imediat a fost un colaps al monedei și îndreptarea spre recesiune, ruinând economia aproape peste noapte. Iar Moldova este deja cea mai săracă țară din Europa”, notează The Guardian. Furtul de un miliard de dolari a fost descoperit în noiembrie anul trecut, deși cele trei bănci erau auditate de Grant Thornton din 2010, 2011 și res-pectiv 2013. „Toate rapoartele de audit au avut concluzii pozitive. Cum poți să oferi concluzii pozitive când situația era atât de gravă?”, a declarat parlamentarul moldovean Iurie Chirinciuc, membru al comisiei care investighează această afacere.

Frauda a fost realizată printr-o serie de împrumuturi acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, pe baza unor garanții false unor companii care apoi au transferat banii în paradisuri fiscale. Unele dintre fonduri au ajuns în firme britanice controlate de entități înregistrate în zone unde identitatea directorilor este ținută secretă, potrivit publicației din Marea Britanie.

În apărarea sa, auditorul britanic Grant Thornton a afirmat că a atras atenția autorităților bancare și altora relevante cu privire la îngrijorările sale legate de situația celor trei instituții financiare, iar rapoartele sale de audit ar f i conținut alerte despre împrumuturi ciudate. Cu toate acestea, Iurie Chirinciuc susține că la solicitările repetate ca auditorul să depună mărturie în Parlament acesta „s-a opus vehement”. Deputatul s-a declarat îngrozit însă de faptul că după ce frauda a fost descoperită, directorul din Moldova al Grant Thornton a fost numit ministru al Economiei în guvernul Republicii Moldova. Acesta din urmă a declarat pentru The Guardian că nominalizarea sa a fost realizată în conformitate cu legislația țării, și au contat exclusiv experiența și calitățile sale profesionale.

Atât comisia parlamentară, cât și o investigație desfășurată de firma Kroll sugerează, în două rapoarte preliminare, că frauda ar fi devenit, în cele din urmă, principala preocupare a celor trei bănci. Pentru a-și acoperi neregulile, băncile ar fi emis bilanțuri contabile contrafăcute, care conțineau depozite „neortodoxe” cu zero dobândă, ce ar fi venit chipurile de la bănci din Rusia, astfel încât să fie deghizată dispariția de capital. „Băncile au devenit atât de contaminate încât FMI și Banca Mondială au suspendat programele lor cu Moldova, iar UE ia în calcul să acționeze similar. Directorul de țară al Băncii Mondiale a recomandat autorităților moldovene ca cele trei bănci să fie lichidate”, relatează The Guardian.

Naționalizarea sau recapitalizarea acestora ar înseamna alți bani pierduți, cred reprezentanții Băncii Mondiale. Până în prezent, 30 de persoane sunt puse sub urmărire penală. Printre aceștia se numără și Ilan Shor, președintele bordului Băncii de Economii din aprilie 2014, considerat creierul din spatele fraudei. Acesta ar fi acceptat să colaboreze cu autoritățile, iar luna trecută a fost ales primarul orașului Orhei.  

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă