15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialComplotul drahmei al comuniştilor eleni

Complotul drahmei al comuniştilor eleni

Membri ai Platformei de Stânga din partidul Syriza, la putere la Atena, au plănuit jefuirea rezervelor Băncii Centrale şi piratarea conturilor contribuabililor, pentru pregătirea revenirii la drahmă.

Reuniţi pe 14 iulie la Hotel Oscar, ­într-un cartier din cen­trul Atenei, care a urmat unui summit al UE privind datoria Greciei, membrii unei facţiuni a platformei de stânga Syriza, la guvernare,  au dezvăluit punctele unui adevărat complot de lovitură de stat financiară. Arestarea guvernatorului Băncii Centrale, vidarea rezervelor, apelarea Moscovei pentru ajutor, sunt câteva elemente ale unui plan secret pentru a readuce Grecia la drahmă. Dezvăluirea urzelilor secrete ale comuniştilor aflaţi la putere au indignat partidele de opoziţie care cer explicaţii.

Planurile au fost dezvăluite de înalţi funcţionari şi de ziarişti simpatizanţi ai Syriza prezenţi la reuniune, care au fost informaţi de discuţiile de dincolo de uşi. Un sentiment de haos a urmat după ce au aflat că în culise aveau loc manevre ca Grecia să iasă din zona euro înainte ca premierul Alexis Tsipras să aprobe marile linii ale unui plan de salvare de 86 miliarde euro la summitul UE. Dacă acest acord pentru un nou plan de salvare rămâne să fie finalizat, nu se poate nega că o parte importantă a stângii la putere în Grecia este decisă să readucă drahma şi să intensifice controlul statului asupra economiei.

„Creierele“ Lafazanis şi Varoufakis

Printre liderii acestei facţiuni, Panagiotis Lafazanis, ministrul – între timp demis – al Energiei şi Mediului şi liderul Platformei de stânga din Syriza, care reuneşte un grup divers de militanţi ai extremei-stânga. El este un fost responsabil din partidul comunist grec. De asemenea, cotidianul conservator Kathimerini arată că Varoufakis, şi el un fost comunist, a fost citat ca parte dintr-o mică echipă în Syriza care a pregătit planurile pentru copierea în secret a codurilor grecilor care plătesc impozite online, un „Plan B” conceput pentru a permite guvernului să introducă un sistem paralel de plăţi şi închiderea sistemului bancar. Publicaţia elenă susţine că, la o conferinţă a investitorilor din 16 iulie, Varoufakis preciza că parolele utilizate de greci pentru a folosi conturile pentru plata taxelor ar trebui copiate în secret şi folosite pentru emiterea de noi coduri PIN pentru tranzacţiile cu statul, ceea ce „ar crea un sistem bancar paralel care ne-ar oferi un răgaz, în timp ce băncile au fost închise din cauza politicii agresive a BCE”.

Opoziţia cere explicaţii

Partidele Noua Democraţie (cen­tru-dreapta), To Potami (centru) şi Pasok (socialist), care l-au susţinut în această lună pe Tsipras la votul parlamentar asupra planului de salvare, au cerut un răspuns la aceste informaţii. „Dezvăluirile ridică o problemă politică, economică şi morală majoră pentru guvern care trebuie examinată în profunzime”, se arată într-un comunicat comun. „Este adevărat că o echipă desemnată în Ministerul Finanţelor a întreprins acţiuni asupra unui plan de salvare? Este adevărat că au prevăzut prădarea Monetăriei naţionale şi că pregăteau o monedă paralelă piratând numerele înregistrate ale contribuabililor?” To Potami a declarat că informaţiile privind planurile secrete sunt demne de un thriller prost. Kathimerini precizează că accesul la sistemele informatice ale serviciului fiscal grec se află sub controlul inspectorilor „troicii”, grupul creditorilor internaţionali şi ca atare ineccesibile guvernului.

Comuniştii, şocaţi

Chiar comuniştii puri şi duri au fost surprinşi când Lafazanis a propus ca guvernul să preia controlul Monetăriei, unde sunt conservate majoritatea rezervelor în lichidităţi ale ţării. Acţiune care ar fi fost urmată de pierderea imediată a independenţei Băncii Centrale şi plasarea ei sub control guvernamental. Iar guvernatorul Iannis Stournaras ar fi urmat să fie arestat dacă se opunea loviturii. Un plan ce demonstrează hotărârea fără milă a extremiştilor de stânga din Syriza de a-şi urma obiectivele politice, dar şi lipsa conştientizării funcţionării sistemului financiar al zonei euro. 

» Având în vedere trecutul comunist al premierului Tsipras şi al altor persoane din guvern, Atena estima ca simplă obţinerea unei susţineri financiare de 5-10 miliarde dolari din partea lui Vladimir Putin.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă