7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialComplotul terorist care pică la fix Putin reîncepe jocurile de război...

Complotul terorist care pică la fix Putin reîncepe jocurile de război în Ucraina?

Vladimir Putin pre­găteşte ceva în Ucraina. În timp ce în estul Ucrainei sunt semnalate în fiecare zi încăl­cări ale acordurilor de la Minsk şi militarii ucraineni cad sub gloanţele rebelilor pro-ruşi, surse occidentale susţin că Rusia a plasat noi forţe militare la frontiera cu Ucraina.

În ultimele două săptămâni, observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au semnalat tensiuni crescute în estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi au înfruntat armata ucraineană.

În acest context, într-un limbaj tipic belicos, Putin a acuzat Ucraina că a „recurs la practica terorii“ şi „joacă un joc periculos“, proiectând atentate în Crimeea şi caută să provoace un conflict pentru a „deturna atenţia de la problemele economice din ţară“ şi de la „furtul propriilor cetăţeni“ la care recurg liderii săi. Putin asigură că Rusia nu va lăsa aceste acţiuni fără răspuns şi consideră că apropiata întâlnire, în China, în „format Normandia“ (Rusia, Ucraina, Germania, Franţa), care asigură respectarea acordurilor de pace de la Minsk, nu „are nici un sens“ în aceste condiţii.

Chiar în contextul tensiunilor neîncetate între Ucraina şi Rusia, acuzaţiile formulate de Moscova împotriva Kievului, miercuri 10 august, apar deosebit de grave şi inedite. Dacă Kievul acuză în mod regulat Rusia că încearcă „destabilizarea“ situaţiei din Ucraina prin acte teroriste, aceste acuzaţii sunt inedite venind de la Moscova. De asemenea, tensiunile care domnesc în jurul Crimeei sunt şi ele la noi nivele. Represiunea autorităţilor ruse a vocilor disidente, în special cele ale tătarilor, este o realitate, dar activitatea militară din ultimele zile suscită îngrijorare, având în vedere că anexarea din 2014 s-a făcut fără violenţă, după venirea unui mare număr de trupe ruseşti.

Se repetă istoria din 2008?

Această activitate militară şi închiderea inexplicabilă a punctelor de trecere în weekend au alimentat temerile părţii ucrainene privind o posibilă ocupare în sudul teritoriului său. Temeri cu atât mai vii cu cât situţia în Donbas rămâne tensionată.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi echipa sa de la Kiev au  respins acuzaţiile lui Putin precizând că nu doresc să recâştige peninsula Crimeea prin forţă. „Aceste fantasme nu sunt decât un pretext pentru o altă serie de ameninţări militare împotriva Ucrainei“. Rusia a finanţat cu generozitate şi a susţinut terorismul pe teritoriul Ucrainei o lungă perioadă, a mai declarat Poroşenko.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodimir Ielcenko a catalogat acuzaţiile Rusiei „Complet fără fundament“ şi a declarat că toată conjunctura aminteşte de preludiul luptei Rusiei cu Georgia, exact opt ani mai devreme, asupra regiunilor separatiste Ossetia de Sud şi Abhazia, când după intervenţia rapidă a armatei ruse, Moscova a recunoscut unilateral independenţa ambelor regiuni separatiste.  „Scenariul seamănă mult“, a precizat Ielcenko adăugând: „iată de ce suntem pregătiţi pentru toate provocările“.

Tensiunea din Crimeea vine într-un moment în care conflictul îngheţat din estul Ucrainei pare să se încingă. Există victime aproape zilnic pe linia frontului între forţele ucrainene şi rebelii pro-ruşi susţinuţi de formaţii militare şi nu există semnele unei rezolvări a conflictului în care au fost ucise peste 9.000 de persoane în ultimii doi ani.

Scenarii FSB

Potrivit versiunii prezentată de serviciile secrete ruse, un agent al FSB şi un soldat au fost ucişi în timpul unei incursiuni a oamenilor înarmaţi veniţi din Ucraina şi care ar fi legaţi de aceste proiecte de atentat. 20 de bombe artizanale şi muniţie ar fi fost descoperite la  locul uneia dintre confruntări, sâmbătă, în apropierea oraşului frontalier Armiansk, de partea rusă. Potrivit FSB, în regiune au mai fost descoperite mine, explozibili, muniţii şi alte arme utilizate de armata ucraineană.

A doua zi, ar fi fost alte două tentative de incursiune în Crimeea cu ajutorul transportoarelor blindate de trupe şi cu susţinerea artileriei. Potrivit Moscovei, incursiunile şi proiectul de atentat ar fi fost planificate de serviciile secrete militare ale Ucrainei, organism dependent de Ministerul Apărării. FSB mai declară că a dezmembrat o reţea ucraineană de spionaj şi mai mulţi cetăţeni ruşi şi ucraineni au fost arestaţi.Dar, nici un martor nu a semna­lat astfel de înfruntări pe mica fâşie de pământ care separă Crimeea de restul Ucrainei şi cu atât mai puţin folosirea artileriei. În schimb, numeroase mesaje şi înregistrări video postate online pe reţelele sociale dezvăluie că în ultimele zile au fost mişcări de trupe de partea rusă, cu mai multe unităţi blindate îndreptându-se spre nord.

Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) asigură într-un comunicat că a  arestat un bărbat numit Evgheni Panov, presupus ofiţer al serviciilor de informaţii militare ucrainene, născut în 1977 şi care pregătea atentate teroriste în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în primăvara anului 2014. Comunicatul mai precizează că FSB au dejucat în weekend mai multe atacuri ce vizau „infrastructuri vitale pentru peninsulă“, obiectivul fiind „destabilizarea climatului socio-politic“ în timpul pregătirii alegerilor. Amicii lui Panov declară că acesta a dispărut de patru zile.

Alegeri în septembrie

Rusia va organiza alegeri legislative la scară naţională pe 18 septembrie, Crimeea luând parte pentru prima oară după anexare. Locuitorii Crimeii au semnalat în ultimele zile o mare cantitate de material militar rusesc în mişcare şi ­frontierele de facto între ­Crimeei şi Ucraina au fost închise în weekend şi supuse controalelor speciale de securitate când au fost deschise.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat: „Acest gen de declaraţie a FSB nu este nimic mai mult decât o tentativă de justificare a deplasărilor şi acţiunilor agresive ale unităţilor militare ruse în peninsula ocupată temporar. Serviciile de securitate ruse încearcă să deturneze populaţia Crimeei şi comunitatea internaţională de la acţiunile lor criminale, transformând peninsula într-o bază militară izolată“.

Guvernul de la Moscova a decis luna trecută unirea admi­nistrativă a peninsulei Crimeea – teritoriu al Ucrainei anexat de Rusia – cu Districtul Sudic al Rusiei. Înaintea acestei modificări administrative, sudul zonei europene a Rusiei era denumit Districtul federal al Caucazului de Nord. După aşa-zisa unificare cu peninsula Crimeea, această zonă se va numi Districtul federal de Sud. Preşedintele Putin a aprobat unirea Crimeei cu Districtul sudic al Rusiei. Din noua entitate administrativă fac parte Republica Adîgheea, Republica Kalmîkia, Republica Crimeea, ţinutul Krasnodar, regiunile Astrahan, Volgograd şi Rostov şi oraşul Sevastopol.

Rusia a închis punctele de control de la frontiera ucraineană cu Crimeea în weekendul trecut şi sunt speculaţii că Rusia a concentrat arme grele, semn că se pregăteşte ceva în zonă.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă