12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConducerea Băncii Naționale din Moldova a DEMISIONAT

Conducerea Băncii Naționale din Moldova a DEMISIONAT

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova a demisionat, alături de întreaga conducere a instituției, potrivit publika.md

Alături de Dorin Drăguțanu și-a dat demisia și Marin Moloşag, prim-viceguvernator al BNM, vicepreședinte al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Comitetului executiv.

Anunțul a fost făcut chiar de Drăguțanu, în cadrul unei conferințe de presă, care a subliniat că demisia sa vine în urma presiunilor exercitate de unii politicieni. 

“Astăzi am prezentat demisia noastră de la conducerea Băncii Naţionale. Conform legii Băncii Naţionale sunt trei luni în care trebuie să asigurăm interimatul. Noi vom rămâne cât va fi nevoie pentru a asigura buna funcţionare. Noi suntem gata să plecăm şi mâine. Guvernarea are cu cine să ne înlocuiască”, a declarat Guvernatorul BNM.

Drăguțanu nu a dorit să spună cine a fost în spatele ”atacurilor” la adresa BNM pe care le-a denunțat. 

“Facem apel politicienilor să se abţină de la noi declaraţii şi să lase BN să-şi facă treaba eficient. Este un motiv impus de presiuni făcute de unii politicieni. Ei au ales această cale murdară. Dacă nu demisionăm lăsăm ca argumentele lor să aducă prejudiciu Băncii Naţionale. Timpul va arăta ce va sta în spatele acestor atacuri”, a spus Drăguţanu.

Fostul Guvernator a explicat că în Banca Națională a Republicii Moldova cei care protestează sunt manipulați de cei care au comis frauda la BEM.

”În BNM, cei care protestează sunt manipulaţi de cei care au comis frauda la BEM. Noi nu plecăm nicăieri pentru ca o să răspundem în faţa instituţiilor abilitate. Să oferim informaţii şi explicaţii celor de la FMI cu privire la activitatea BEM ca într-un timp cât mai scurt, atât publicul cât şi policienii să înţeleagă cine a pus Banca de Economii şi celelealte două bănci pe butuci”, a adăugat Drăguţanu.

Drăguțanu a subliniat că, odată cu demisia conducerii BN a căzut și paravanul folosit de Banca Națională. 

“Mesajul pe care îl transmit celor care atacă BN: la un moment dat societatea va afla adevărul, dar atunci va fi prea târziu pentru explicaţii. Nu poţi să manipulezi la infinit. Odată cu demisia noastră, paravanul folosit de Banca Naţională a căzut. Vom vedea ce răspundere îşi vor asuma politicienii. Investigaţia Kroll va arată cine a furat banii şi cum. Iar Investigaţia FMI va arăta cum a funcţionat BN”, a conchis oficialul.

Dorin Drăguţanu a fost învestit în funcţia de Guvernator a BNM la 6 noiembrie 2009. Împreună cu acest post, Drăguţanu a devenit şi preşedinte al Consiliului de supraveghere și președinte al Comitetului executiv.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă