18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConfesiunile unui student grec în România: Oamenii își caută de lucru în...

Confesiunile unui student grec în România: Oamenii își caută de lucru în alte țări. Restul se roagă la Dumnezeu

Studenții greci care învață la Universitatea de Medicină din Iași spun că poporul grec ar fi trebuit să accepte măsurile impuse de UE. Unul dintre ei povestește că din cauza traiului tot mai greu oamenii caută de lucru în alte țări, iar restul ”se roagă”, informează Mediafax.

La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa“ din Iași învață aproximativ 100 de studenți greci. Cei mai mulți dintre ei spun că poporul grec ar fi trebuit să accepte măsurile impuse de Uniunea Europeană și că le este teamă să se întoarcă acasă în această vacanță.

Citește și: GRECIA: Referendumul care poate avea urmări neprevăzute pentru Europa

Goulios Vasileios este student în anul al cincilea la Facultatea de Medicină Generală a UMF Iași. Locuiește în orașul Kastoria și a ales să urmeze studiile la Iași pentru că în Grecia taxele de școlarizare sunt foarte mari.

Acesta explică faptul că țara sa trece de mai mulți ani printr-o situația grea atât din punct de vedere economic, cât și politic. El spune că salariile părinților săi au scăzut simțitor față de anii trecuți și că aceștia fac eforturi pentru a-l susține la studii.

Citește și: Cum comentează liderii europeni CRIZA din Grecia

”În orașul meu, dar și în toată țara, există mulți șomeri și multe persoane în vârstă care nu pot ieși la pensie. Multe familii trăiesc cu pensia bunicilor, care nu le ajunge pentru cheltuielile zilnice importante, măcar pentru facturi. Oamenii sunt speriați și își caută de lucru în străinătate, în timp ce restul se roagă la Dumnezeu“, povestește Goulios.

El spune că această criză se resimte încă din urmă cu cinci ani, de când a început să scadă inclusiv ”calitatea serviciilor de sănătate“.

”Vorbind cu colegii mei greci am ajuns la concluzia că și eu sunt speriați și au aceeași părere ca mine. Fiindcă tranzacțiile din sistemul bancar sunt realizate cu dificultate nu avem bani suficienți și trebuie să facem economie“, a mai spus studentul.

El consideră că grecii ar fi trebuit să voteze pentru menținerea acordului cu Uniunea Europeană și că în țară este nevoie de ”tăieturi adânci” în sectorul public și de acordarea unor stimulente pentru dezvoltarea afacerilor private.

”La nivel politic, primul ministru a arătat că nu are putere de management financiar și politic pentru Grecia“, crede Goulios, care mai spune că după terminarea facultății, indiferent de cât de grele vor fi condițiile din țara sa, se va întoarce și va profesa ca medic în orașul natal.

Și Stavroula Papaeleftheriou spune că frica este sentimentul cel mai puternic pe care-l resimt studenții din Iași cu privire la situația din Grecia.

El studiază la UMF în anul al treilea, la Facultatea de Medicină Generală, pe linia de predare în limba engleză, și spune că s-a hotărât să vină în România din aceleași motive ca Goulios – taxele mici de școalizare și costul redus al vieții.

”Este o experiență extraordinară să vin și să învăț la Iași. Am un văr care studiază medicina în Grecia și care mi-a spus că din cauza crizei nu are posibilitatea de a face cercetare în universitate“, povestește Stavroula.

Părinții acesteia trăiesc și lucrează în insula Lesbos, unde tatăl ei este măcelar. Ea spune că toți sunt îngrijorați și că deciziile care vor fi luate acum în Grecia le va schimba toată viața.

”Această decizie ne va schimba toată viața. Voi termina studiile la universitate și apoi ce voi face? Voi sta degeaba? Care va fi rolul studiilor făcute? Tuturor le este frică, nu sunt fericiți. Presa suprareacționează la unele lucruri și pe altele le ascund“, spune tânăra, care crede că problema cea mai mare este aceea a informării.

”Sunt mulți oameni care nu conștientizează situația gravă prin care trece țara și care nu sunt informați despre ceea ce se întâmplă. Și ei trebuie să știe, este vorba de țara noastră, de viitorul ei”, mai spune fata.

Aceasta consideră că sistemul din Grecia este unul ”prost gândit”, fiindcă oamenii primesc un salariu întreg și trebuie să își plătească apoi de unii singuri taxele, care nu sunt oprite automat din venituri. ”Am discutat și cu colegii mei de la Iași, iar mie mi se pare că avem această problemă fiindcă oamenii nu își plătesc taxele. Unii dintre colegi îmi spun că oameni fac bine, că sunt banii lor și trebuie să îi păstreze pentru ei, dar din cauza acestor idei nu avansăm în Grecia deloc“, mai spune Stravroula, care își amintește că în Grecia au mai fost momente grele și în anii trecut, când în orașele mari, precum Atena sau Salonic, nu mai exista mâncare în supermarketuri.

Însă acum, această criză a ajuns și în zonele rurale, iar oamenii încep să fie mai cumpătați. ”Oamenii sunt atenți la ce cumpără, nu se deplasează cu mașinile ca să nu își plătească benzina. Văzând cum este afectată țara ne dăm seama cât de gravă este situația în Grecia acum“, adaugă Stavroula.

Ea se teme să meargă în această vacanță acasă și este hotărâtă ca după ce va termina Medicina la Iași să meargă la rezidențiat în Germania și să revină în Grecia abia peste zece ani.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă