16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialConflicte în Serbia, după alegerile legislative. Anunțarea oficială a rezultatelor a fost...

Conflicte în Serbia, după alegerile legislative. Anunțarea oficială a rezultatelor a fost amânată

Autoritățile din Serbia au amânat anunțarea rezultatelor legislative, din cauza unor conflicte între partidul învingători al premierului Aleksandar Vucic şi opoziţie, provocate de numărarea voturilor în mai birouri elctorale, informează AFP, citat de Agerpres

În cursul nopții de miercuri spre joi, comisia electorală a anunţat că peste 8.000 de alegători înscrişi în 15 birouri vor trebui să voteze din nou, după ce opoziţia, dar şi Partidul Progresului (SNS, de centru dreapta), învingător în alegeri, au denunţat nereguli. Modul în care se votase în alte birouri urma să fie examinat joi. Este „forarte pobabil” ca noua nouă prezentare la urne să aibă loc în 4 mai, potrivit agenţiei Tanjug. 

Partidul Progresului (SNS) contestă prezenţa în parlament a două grupuri care au reuşit să atingă pragul electoral de 5 % necesar intrării în legislativ: o coaliţie liberală condusă de fostul preşedinte Boris Tadic şi o coaliţie eurosceptică şi prorusă, DSS-Dveri. 

SNS şi partidele sale satelit au obţinut 48,25 % din sufragii din partea unui electorat căruia Aleksandar Vucic îi cerea un nou mandat pentru a-şi continua liber negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Dar, în mod paradoxal, el a constatat că numărul deputaţilor săi se reduce (131 faţă de 158) pentru că şapte partide ar urma să-şi împartă cele 250 de locuri în parlament în loc de doar de patru formaţiuni anterior. 

Partidul Democrat a precizat, într-un comunicat de presă că „SNS nu pare să ezite în a abuza (de puterea sa) pentru a ascunde faptul că el a câştigat cu 27 de locuri mai puţin”. Într-un alt comunicat comun, patru grupuri din opoziţie care au câştigat locuri în parlament au afirmat că deţin „probe” despre „enorme nereguli şi fraude electorale serioase”. Coaliţia DSS-Dveri a ameninţat că va organiza manifestaţii de protest dacă va fi exclusă din Parlament. 

Aleksandar Vucic acuză opoziţia că a exercitat presiuni ‘fără precedent’ asupra Comisiei electorale (RIK) pentru a intra în Parlament. „Nu spun că a existat o modificare a voinţei cetăţenilor, dar aştept ca sufragiile să fie complet oneste”, a declarat el potrivit ediţiei de joi a cotidianului Blic. 

După numărarea cvasitotală a voturilor, SNS îl devansează de departe pe actualul său aliat la guvernare, Partidul Socialist (SPS, de centru stânga) – 11,01 % din sufragii, precum şi formaţiunea de extremă dreaptă a lui Vojislav Seselj (SRS) – 8,05 %, Partidul Democrat (DS, de centru) – 6,05 % şi liberalii din ‘Dosta je bilo’ (De-ajuns !) – 5,99 %. 

Observatorii internaţionali indicaseră luni că „nu au primit nicio informaţie despre fraude de mare anvergură”.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă