7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConflictul dintre Rusia și SUA, generat de atacurile cibernetice din campania prezidențială,...

Conflictul dintre Rusia și SUA, generat de atacurile cibernetice din campania prezidențială, escaladează. 35 diplomați ruși vor fi expulzați. Kremlinul susține că decizia ar putea afecta relațiile diplomatice. Surse: Donald Trump va anula măsurile luate de Obama

Statele Unite a decis expulzarea a 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blocarea accesului oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland, ca reacție la atacurile cibernetice din perioada campaniei prezidențiale, informează Departamentul de Stat și surse oficiale, care au dorit să își păstreze anonimatul, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, măsura reprezintă replica administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova. Oficialii ruși au la dispoziție 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA.

Totodată, președintele american Barack Obama a anunțat, joi, o serie de alte măsuri care vizează Rusia și a spus că acestea vin în replică la ingerințele Moscovei în procesul electoral din SUA și la tratamentul de care diplomații americani au parte la Moscova, unde, în ultimul an, au avut parte de hărțuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate și din partea Poliției. „Astfel de acțiuni atrag consecințe”, a spus președintele SUA.

„Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar și private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar și potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaționale de conduită. Măsurile anunțate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acțiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice”, a spus Barack Obama într-o declarație făcută în Hawaii, la Honolulu.

Obama a anunțat că administrația sa va furniza Congresului un raport cu privire la „eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre”. El a mai spus că SUA și aliații trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare.

Președintele a anunțat că FBI și departamentul pentru Securitate Internă vor publica informații clasificate privind activitatea cibernetică a serviciilor ruse de informații. De asemenea, a confirmat că Statele Unite au sancționat nouă persoane și entități ruse, inclusiv GRU, FSB, două servicii de informații, patru ofițeri din cadrul GRU și FSB și trei companii care au asigurat suport material către GRU.

Reacția Rusiei

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că sancțiunile anunțate de SUA „distrug relațiile diplomatice cu Rusia”.

Totodată, el a calificat sancțiunile drept o dovadă a politicii externe agresive a SUA și a precizat că președintele rus Vladimir Putin va decide care va fi replica Rusiei la măsurile luate de administrația Obama. În plus, Moscova a pus sub semnul întrebării eficiența noilor sancțiuni, în condițiile în care actuala administrație americană își încheie mandatul peste trei săptămâni, a adăugat oficialul rus. Acesta a precizat că Rusia „nu e sigură” dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, este de acord cu noile măsuri anunțate de Obama.

Totodată, comisarul pentru drepturile omului, democrație și stat de drept din cadrul ministerului rus de Externe, Konstantin Dolgov, a declarat, joi, pentru agenția Interfax, că aceste sancțiuni sunt contraproductive și vor afecta demersurile de refacere a relației bilaterale. La rândul său, Konstantin Kosachyov, membru al camerei superioare a parlamentului rus, a descris decizia SUA de a expulza 35 de diplomați ruși drept „ultima zvâcnire a unui cadavru politic”, relatează Ria Novosti, potrivit Reuters.

Cum ar putea proceda Donald Trump

Un oficial american important a declarat, pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea anula deciziile anunțate de administrația Obama.

Sursa citată a spus că o astfel de decizie din partea viitorului lider de la Casa Albă este posibilă, dar că nu este indicată.

„Credem că astfel de măsuri sunt importante pentru că Rusia nu are de gând să se oprească. Avem semnale clare că rușii se vor amesteca și în alegerile democratice din alte state, inclusiv în alegerile din țări europene aliate”, a mai spus, pentru Reuters, un oficial din cadrul administrației de la Washington.

 

 

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă