8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialConfruntare diplomatică între Japonia şi China

Confruntare diplomatică între Japonia şi China

Tensiunile s-au accentuat în ultimele zile după ce zeci de nave chineze au fost reperate în apropierea insulelor Senkaku, cele mai contestate din Marea Chinei de Est.

Japonia a avertizat China că relaţiile se deteriorează din cauza diferendului dintre ele în Marea Chinei de Est. Trimisul chinez la Tokio a reiterat poziţia Beijingului, că insulele sunt pe teritoriul său şi a făcut apel la negocieri pentru reglementarea diferendului. Aceste tensiuni diplomatice intervin în  mijlocul tensiunilor intense, generate de construcţiile efectuate de China pe insulele revendicate din Marea Chinei de Sud. Este vorba de construirea de noi piste de aterizare, hangare de avioane, potrivit imaginilor satelitare.

Relaţiile dintre cele două mari economii din Asia s-au tensionat în ultimele zile după ce Japonia a reperat un număr crescând de nave de coastă chineze şi alte nave guvernamentale navigând în apropierea insulelor numite Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China. Valul de incursiuni chineze în aceste ape urmează unei perioade de presiune susţinută asupra Chinei cauzată de activităţile ei în Marea Chinei de Sud şi a criticilor Chinei asupra a ceea ce ea consideră o ingerinţă japoneză în acest diferend. Ministrul nipon de Externe, Fumio Kishida, a chemat ambasadorul Chinei la Tokio, Cheng Yonghua, de două ori într-o săptămână pentru a-i spune că Beijingul încearcă schimbarea statu quo-ului în mod unilateral, ceea ce „deteriorează grav“ relaţiile chino-japoneze. După întrevederea cu Kishida asupra insulelor disputate, dar controlate de Japonia, diplomaţia chineză a declarat că ele fac parte integrantă din teritoriul Chinei şi conflictul ar trebui rezolvat prin dialog. China şi Japonia sunt implicate într-un diferend de multă vreme asupra insulelor nelocuite, cunoscute ca Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China. Tokio consideră „intruziuni“ intrarea navelor chineze în apele teritoriale ale arhipelagului stâncos. Importanţa acestor insule constă în platoul submarin aferent, unde se estimează că există importante rezerve de hidrocarburi.

Dialogul surzilor cu Beijingul

Statele Unite şi aliaţii lor din Asia de Sud şi Japonia pun în discuţie revendicările chineze asupra insulelor contestate din Marea Chinei de Sud, în special după ce un tribunal internaţional a respins revendicările istorice ale Chinei asupra majorităţii acestei mări luna trecută. China a refuzat să recunoască decizia tribunalului, într-un diferend teritorial adus în faţa justiţiei internaţionale de Filipine. Japonia a cerut Chinei să accepte verdictul, precizând că este obligatoriu, dar Beijingul a avertizat Japonia să nu se amestece.

China pretinde majoritatea Mării Chinei de Sud, unde de află rute maritime internaţionale unde transportul comercial este în valoare de 5 miliarde dolari anual. Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei sunt şi ele parte a revendicărilor teritoriale, dar Beijingul nici nu vrea să audă. SUA au cerut Chinei şi celorlalte ţări să nu militarizeze proprietăţile lor, ceea ce incită dezminţirile repetate ale Chinei că ar face aşa ceva. Şi acuză patrulele şi exerciţiile americane pentru creşterea tensiunii în zonă. „China deţine o suveranitate incontestabilă asupra insulelor Spratly şi a apelor respective, a declarat ministerul chinez al Apărării, subliniind: „China a declarat de mai multe ori – construcţiile pe insulele şi recifurile arhipelagului Spratly sunt polivalente şi cu excepţia exigenţelor militare defensive necesare, sunt mai mult pentru deservirea tuturor formelor de necesităţi civile“. Potrivit Centrului pentru studii strategice şi internaţionale cu baza la Washington, imaginile satelitare de la finele lunii iulie luate deasupra Mării Chinei de Sud arată hangare construite pe Fiery Cross, Subi şi Mischief Recifs în insulele Spratly  care pot adăposti orice avion de vânătoare din armata aer ului a Chinei.

Sunt puţine dovezi că Beijingul ar fi desfăşurat avioane militare în aceste avanposturi, dar „construirea rapidă“ de hangare sugerează schimbarea situaţiei.   

Japonia ar putea dezvolta o nouă rachetă sol-mare în cadrul planurilor pentru întărirea apărării insulelor sudice îndepărtate, pe fondul tensiunilor crescânde cu China asupra teritoriilor contestate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă