16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialConfruntări într-o tabără de migranți din Lesbos. Trei persoane au fost grav...

Confruntări într-o tabără de migranți din Lesbos. Trei persoane au fost grav rănite

Trei persoane au fost rănite grav, în noaptea de miercuri spre joi, după ce în tabăra de migranți Moria din insula greacă Lesbos au izbucnit confruntări, informează AFP, citat de Agerpres.

„În noaptea de miercuri spre joi, în tabăra Moria au avut loc confruntări între migranţi originari din Afganistan şi Pakistan, soldându-se cu trei răniţi grav care au fost transportaţi la spital cu o ambulanţă”, a indicat aceeaşi sursă poliţienească. 

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Boris Cheshirkov, a confirmat pentru AFP producerea confruntărilor.  El a spus că, în timpul incidentelor, corturile au luat foc. Mai mult, reprezentantul UNHCR a dat asigurări că joi dimineața situația a revenit la normal.

„După semnarea acordului UE-Turcia, am văzut o recrudescenţă a acestui tip de încăierări, refugiaţii şi migranţii sunt exasperaţi şi anxioşi”, a explicat Boris Cheshirkov

Tabăra Moria din insula Lesbos, care adăposteşte circa 3.000 de migranţi, a trecut de la statutul de hotspot de înregistrare a noilor veniţi în insula din Turcia în cel de tabără de refugiaţi ce funcţionează ca un centru de detenţie, de la începerea implementării acordului dintre UE şi Turcia. 

De la intrarea în vigoare a acestui document, care prevede retrimiterea în Turcia a migranţilor, inclusiv a solicitanţilor de azil sosiţi după 20 martie, 411 de persoane au fost retrimise în Turcia, în majoritate pakistanezi, dintre care niciuna nu solicitase azil în mod oficial. 

Dar aproape 8.500 de refugiaţi şi migranţi continuă să fie blocaţi în insulele din Marea Egee situate în faţa coastelor Turciei, devenită intrarea principală a migranţilor în Europa, creând mai multe tensiuni. La Lesbos, Chios şi Kos, locuitorii au manifestat în semn de protest faţă de această situaţie înainte de deschiderea sezonului turistic, în timp ce încăierări între migranţi şi greva foamei declanşată de unii dintre ei se ţin lanţ de câteva săptămâni. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă