8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialConsecințele asupra scoarței terestre ale cutremurului din Nepal

Consecințele asupra scoarței terestre ale cutremurului din Nepal

Cutremurul care a devastat Nepalul şi a ucis mii de oameni a deplasat Kathmandu cu mai mulţi metri către sud, dar înălţimea Muntelui Everest a rămas neschimbată, au declarat marţi experţi, potrivit Mediafax

Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 de sâmbătă este cel cel mai mare dezastru înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani, soldat cu peste 5.000 de morţi şi pagube uriaşe.

Potrivit datelor seismologice preliminare obţinute în baza undelor sonore care străbat Pământul după fiecare cutremur, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge, relatează AFP. 

Citește și: Trei zile de doliu naţional, după cutremurul din Nepal

Analiza sa este similară celei efectuate de către Sandy Steacy, şefa Facultăţii de Ştiinţe Fizice de la Universitatea din Adelaide.

“Probabil că seismul a avut loc pe falia inversă a Himalayei, o placă despărţitoare, care separă subcontinentul indian nordic, aflat în mişcare, de Eurasia. Falia coboară aproximativ zece grade către nord-nord-est. Mişcarea relativă în zona faliei a fost de trei metri, chiar la nord de Kathmandu“, a declarat Steacy.

Falia se află între două plăci tectonice – una pe care se află India şi care o împinge pe cealaltă, pe care se află Europa şi Asia, cu o medie de aproximativ doi centimetri pe an – un proces care a condus la formarea Munţilor Himalaya.

Mark Allen de la Facultatea de Ştiinţele Pământului de la Universitatea Durham din Marea Britanie a explicat că stâncile de deasupra faliei s-au deplasat către sud, pe cele de dedesubt, conducând la o scurtare a scoarţei Pământului în regiune.

“Ar fi simplist să se spună că oraşul Kathmandu a fost mutat cu trei metri. Ar putea să fi avut loc o alunecare de trei metri, pe falie, la punctul de nucleaţie al cutremurului, la 15 kilometri adâncime. Însă aceasta dispare în toate direcţiile, inclusiv în sus, spre suprafaţă“, a declarat el.

Citește și: Cutremurul din Nepal: Peste 5.000 de morți și 11.000 de răniți

Este neclar dacă modificările sunt atât de importante încât să impună ajustarea hărţilor de înaltă precizie.

În pofida faptului că oraşul Kathmandu s-a deplasat, este puţin probabil ca înălţimea Muntelui Everest, cel mai înalt din lume, să se fie modificat cu mai mult de câţiva milimetri, având în vedere că muntele nu se află direct deasupra liniei faliei.

“Principala alunecare a avut loc la vest de Everest. Mutele nu se află direct deasupra planului faliei. În plus, scufundarea faliei este foarte puţin profundă. Trei metri în plan orizontal nu înseamnă mare lucru pe verticală“, a subliniat Steacy.

Allen împărtăşeşte aceeaşi opinie. “Ar putea exista un efect, dacă vreo avalanşă a dislocat din zăpada care acoperă vârful”, a adăugat el.

Ian Main, un profesor de seismologie la Universitatea din Edinburgh, este de părere că a avut loc o “mică” schimbare în înălţime, dar că este prea devreme să fie precizată.

“Vom afla în curând dacă a avut loc vreo modificare a înălţimii care poate să fie detectată”, după analizarea unor date culese prin satelit înainte şi după cutremur, a precizat el.

Everestul se ridică la 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Cutremurul de sâmbătă a provocat o avalanşă pe munte, în care au fost ucise cel puţin 18 persoane la tabăra de bază.

Unii experţi au avertizat că în lunile următoare ar putea să aibă loc noi replici.

“Alunecarea din 25 aprilie a crescut presiunea asupra altor segmente ale aceleiaşi falii sau ale unor falii adiacente, care sunt susceptibile să se rupă la rândul lor. Ar putea avea loc noi cutremure, legate de evenimentul principal, timp de luni de zile de-aici înainte în regiune“, a declarat Allen.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă