19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialConsilierul lui Trump pe probleme de securitate naţională, plătit de ruşi. Michael...

Consilierul lui Trump pe probleme de securitate naţională, plătit de ruşi. Michael Flynn este cercetat acum de armată americană

Casa Albă s-a descotorosit de consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, Michael Flynn, după îndelungi dezbateri legate de relaţia acestuia cu Rusia.

Flynn a demisionat pe fondul scandalului generat de convorbirea pe care a avut-o cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kislyak, inclusiv pe tema sancţiunilor americane asupra Rusiei, înainte de învestirea lui Donald Trump, a anunţat Casa Albă. Armata americană îl cercetează acum cu privire la nişte bani pe care i-ar fi luat de la ruşi, în 2015, când a fost în vizită la Moscova. El a fost plătit pentru un discurs ținut la gala postului de televiziune RT, lucru recunoscut chiar de Flynn.

Faptul că Flynn a avut o convorbire cu ambasadorul rus era suficient de riscant ca să nu mai facă parte dintre oamenii lui Trump. Şi totuşi, a fost numit într-un post foarte important. Apoi, au venit avertismentele serviciilor secrete americane şi al procurorului general Sally Yates că Flynn a discutat cu ambasadorul rus şi despre o eventuală ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei pentru intervenţia brutală în Crimeea şi estul Ucrainei.

De Sally Yates, Trump s-a descotorosit pentru că aceasta nu i-a aprobat decretul cu interdicţia imigranţilor din cele şapte ţări preponderent musulmane. De avertizările serviciilor secrete, Trump nu a ţinut cont. Însă vicepreşedintele Mike Pence, da. Întrebat, de două ori, ce a discutat cu ambasadorul rus, Flynn l-a minţit, susţinând că dialogul s-a redus la urări de sărbători. Apoi, serviciile secrete au pus la dispoziţia Casei Albe şi transcrierea dialogului dintre Flynn şi Kislyak. 

Transcrierea nu a fost dată publicităţii, dar Casa Albă a intrat în şedinţe peste şedinţe, analizându-se gradul de risc ca Flynn să fie şantajabil de către ruşi.

Scuze scrise pentru minciuni

În urma acestor demersuri, Trump a acceptat, în sfârşit, ca Flynn să-şi dea demisia. „Le-am oferit în mod neintenţionat vicepreşedintelui şi altora informaţii incomplete privind conversaţiile mele telefonice cu ambasadorul rus. Le-am cerut scuze cu sinceritate preşedintelui şi vicepreşedintelui, iar ei au acceptat scuzele mele“, a scris Flynn în demisia sa. „Îmi depun demisia, onorat că am servit naţiunii noastre şi poporului american într-un mod atât de distins“, a scris el.

Casa Albă a anunţat că general-locotenent Joseph Keith Kellogg a fost numit consilier interimar pentru securitate naţională.

În presa americană a apărut că Flynn va fi anchetat de către serviciul de informaţii al Armatei cu privire la vizita sa de la Moscova, din 2015, unde a apărut alături de preşedintele Vladimir Putin, la un eveniment organizat de televiziunea de stat, RT. Cu acea ocazie, Flynn a ţinut un discurs pentru care ar fi fost plătit. De fapt, nu este nicio îndoială că a fost plătit, pentru că el însuşi a recunoscut aceasta, într-un interviu cu The Washington Post. Reporterul l-a întrebat dacă încasează bani de obicei pentru interviuri, iar el a răspuns că RT plăteşte pentru interviuri. Chiar dacă este televiziune de stat, nu înseamnă că a luat bani de la statul rus. Exact pentru această plată va fi audiat acum. Flynn a fost unul dintre oamenii cei mai apropiaţi şi mai loiali ai lui Trump în timpul anului electoral 2016, însă faptul că a fost numit consilier pe probleme de securitate naţională trece dincolo de Casa Albă.  

Kremlinul, îngrijorat de preşedintele SUA

Demisia consilierului lui Trump pe probleme de securitate naţională a fost interpretată la Kremlin ca un atac la adresa Moscovei şi a relaţiei de parteneriat SUA-Rusia. De fapt, Kremlinul a început să se îngrijoreze de politicile Administraţiei Trump, după ce iniţial a sărbătorit alegerea republicanului, scrie Foreign Policy. Ceea ce preocupă Kremlinul este în primul rând faptul că Trump, cum pozează el în revoluţionar al lumii, tinde să acapareze titlul de lider al unei revolte antiglobaliste. Ori, acest titlu îl revendica şi Putin. În plus, în strategiile geopolitice, Trump devine imprevizibil, având o fire năucitoare, simplistă, narcisistă, nesigură şi ocazional delirantă, acţionând după impulsuri de moment. Ori Vladimir Putin tindea către acelaşi statut de lider imprevizibil, dar în mod calculat. Până la urmă, din mult dorita prietenie, cei doi devin rivali. Imprevizibili pentru restul lumii.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă