13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul de Securitate ONU se reunește de urgență. Care este motivul

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență. Care este motivul

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență, vineri, pentru a discuta despre reluarea violenţelor în Ucraina, care ameninţă armistiţiul, aflat în vigoare de patru luni, potrivit Mediafax

Reuniunea a fost solicitată joi de Lituania, după ce preşedintele ucrainean a afirmat că peste 9.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi în estul Ucrainei.

Ucraina a avertizat asupra unei ameninţări “gigantice” cu reluarea atacurilor rebelilor, Rusia avertizând la rândul său că procesul de pace riscă să fie spulberat.

Este vorba despre cel mai important val de violenţe de la instaurarea armistiţiului de la Minsk, relatează Le Figaro

Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de lansarea, miercuri dimineaţa, a unor atacuri în zona oraşului Marinka, aflat sub controlul Guvernului.

Armata ucraineană a anunţat că 80 de separatişti au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi, după ce rebelii au încercat, fără succes, să cucerească oraşul, aflat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Doneţk.

Cinci militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

Potrivit unor observatori europeni, forţele rebele au mutat piese de artilerie grea pe linia frontului chiar înainte de izbucnirea confruntărilor.

Aproximativ 12 tancuri şi alte vehicule blindate au fost văzute joi îndreptându-se dinspre Doneţk către Marinka, a anunţat Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) într-un comunicat.

Armistiţiul interzice prezenţa artileriei grele pe o distanţă de 50 de kilometri de o parte şi de alta a aşa-numitei “linii de contact”.

Armata ucraineană a informat miercuri OSCE că va muta artilerie grea în zona liniei de contact pentru a riposta faţă de “ameninţare reală” pe care o reprezintă luptele la Marinka, afirmă OSCE în comunicat.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...
Ultima oră
Pe aceeași temă