8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul Europei sprijină ONG-ul rus Memorial, ameninţat cu dizolvarea

Consiliul Europei sprijină ONG-ul rus Memorial, ameninţat cu dizolvarea

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a îndemnat Rusia să "ajute" ONG-urile în loc să "pună presiune" pe ele și a declarat că CE sprijină principala organizaţie rusească pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, ameninţată cu dizolvarea.

"Memorial este o organizaţie remarcabilă (…). Este foarte important pentru toate naţiunile să-şi protejeze trecutul, iar voi ajutaţi Rusia să facă aceasta", a declarat Jagland în cursul unei vizite la sediul Memorial, scrie Mediafax.

Fondat în 1989 de către foşti disidenţi, între care laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, în memoria victimelor represiunii sovietice, Memorial a îmbrăţişat lupta împotriva abuzurilor din Rusia, plătind-o uneori cu preţul sângelui, aşa cum s-a întâmplat în 2009, când reprezentanta acestui ONG în Cecenia, Natalia Estemirova, a fost asasinată.
"Când am aflat că (ONG-ul) Memorial ar putea fi închis (…), am reacţionat imediat şi l-am sunat pe ministrul rus al Justiţiei pentru a-i spune că acest fapt trebuie împiedicat cu orice preţ", a dezvăluit Jagland.

"Fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să aibă legi care dezvoltă şi ajută ONG-urile şi nu legi care pun presiune pe ele", a subliniat el.

Memorial a efectuat modificări în statut sâmbătă, pentru a fi în conformitate cu legea şi a scăpa de ameninţarea cu dizolvarea.

Acest ONG a fost acuzat la sfârşitul lui octombrie de "încălcări flagrante şi repetate ale legislaţiei şi Constituţiei ruse", iar Ministerul Justiţiei a cerut Curţii Supreme să-l dizolve.

Aceasta din urmă i-a dat pe 13 noiembrie un termen de o lună pentru a se pune în conformitate cu legea, amânând pronunţarea deciziei până la 17 decembrie, mai arată Mediafax.

În iulie, justiţia rusă i-a impus ONG-ului Memorial să se înregistreze în calitate de "agent străin", o titulatură care datează din epoca sovietică şi care desemnează începând de anul trecut organizaţiile ce beneficiază de finanţare din străinătate şi întreprind "o activitate politică".

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă