15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul JAI analizează criza migrației

Consiliul JAI analizează criza migrației

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reunește în perioada 10-11 martie 2016, informează Agerpres.

Prima temă pe agenda reuniunii este migraţia. Alte subiecte programate să fie discutate sunt combaterea terorismului, Parchetul european şi piaţa unică digitală. 

Cu privire la migraţie, Consiliul va lua act de progresele înregistrate în legătură cu propunerea privind sistemul de pază europeană de frontieră şi de coastă. O propunere a Comisiei Europene de modificare a Codului frontierelor Schengen, adresată Consiliului JAI, la 15 decembrie 2015, prevede înfiinţarea unei Paze europene de frontieră şi de coastă, un corp care ar urma să monitorizeze fluxurile migratorii, să identifice punctele slabe şi să reacţioneze în situaţiile în care o frontieră externă a UE este vulnerabilă, scrie consilium.europa.eu. 

De asemenea, miniştrii de Interne vor aborda şi tema privind combatarea terorismului, analizând punerea în aplicare a concluziilor Consiliului din 20 noiembrie 2015. Desfăşurat pe fondul atacurilor teroriste de la Paris, din 13 noiembrie 2015, Consiliul JAI din 20 noiembrie a reafirmat necesitatea urgentă a finalizării, înainte de sfârşitul anului 2015, a unui Registru cu numele pasagerilor (PNR) al UE ambiţios, care să includă în domeniul său de aplicare zborurile interne. Totodată, la 20 noiembrie, statele participante s-au angajat să pună în aplicare imediat controale sistematice şi coordonate la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie şi să realizeze o înregistrare sistematică, inclusiv prelevarea de amprente digitale, a resortisanţilor ţărilor terţe care intră ilegal în spaţiul Schengen, fie aceştia migranţi sau solicitanţi de protecţie internaţională. 

Tot cu privire la combatarea terorismului, în cadrul reuniunii din 10-11 martie, va fi analizată şi propunerea de directivă privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, care revizuieşte şi completează legislaţia actuală, ţinând seama de recentele atacuri teroriste. Se preconizează că se va ajunge la un consens cu privire la o propunere de directivă privind combaterea terorismului, menită să ofere definiţii comune ale infracţiunilor de terorism şi să incrimineze pregătirile legate de aceste infracţiuni. 

În cea de-a doua zi a reuniunii, la 11 martie 2016, miniştrii Justiţiei vor discuta propunerea de regulament de instituire a unui Parchet european, al cărui obiectiv ar fi să ajute la urmărirea în justiţie a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

În ceea ce priveşte piaţa unică digitală, Consiliul va lua act de progresele înregistrate cu privire la două directive conexe, care fac parte din strategia privind piaţa unică digitală pentru Europa: o directivă privind contractele de furnizare de conţinut digital şi o directivă privind contractele de vânzări online şi alte vânzări de bunuri la distanţă. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă