14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNATO a votat consolidarea prezenţei înaintate pe flancul estic

NATO a votat consolidarea prezenţei înaintate pe flancul estic

O decizie de principiu pentru consolidarea prezenţei înaintate pe flancul estic a fost adoptată, miercuri, de miniştrii Apărării din statele membre NATO, la Bruxelles, informează Agerpres.

“Prima sesiune a reuniunii miniştrilor aliaţi ai Apărării a fost dedicată analizării stadiului implementării Planului de acţiune privind creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP) şi consolidării posturii de apărare şi descurajare a Alianţei. Miniştrii au luat notă de progresele înregistrate în implementarea RAP şi au decis continuarea acestui proces într-un ritm susţinut, astfel încât, până la Summitul de la Varşovia, să fie realizate obiectivele asumate în anul 2014”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Totodată, autorităţile militare urmează să avanseze sugestii de gestionare a provocărilor provenite din proximitatea sudică a NATO. În acest sens, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a susţinut deciziile privind consolidarea prezenţei aliate înaintate în zona de est, prezentând viziunea României cu privire la măsurile care ar putea fi aplicate în acest sens pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO. 

Citeşte şi: Rusia acuză: Militarii NATO în Europa de Est, factor destabilizator

O altă decizie adoptată, arată MApN, a fost cea privind declararea capacităţii operaţionale iniţiale a Capabilităţilor Întrunite de Culegere de Informaţii, Supraveghere şi Recunoaştere (JISR) ale NATO. 

Cu această ocazie, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a prezentat contribuţia României la creşterea capacităţii operaţionale a NATO, amintind dublarea participării naţionale la Forţa Îmbunătăţită de Răspuns a NATO (enhanced NATO Response Force – eNRF), progresele obţinute în activarea şi operaţionalizarea Unităţii NATO de Integrare a Forţelor şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND SE), creşterea semnificativă a participării la exerciţii şi activităţi de instruire. 

Motoc a reafirmat angajamentul autorităţilor de la Bucureşti de sporire a resurselor alocate apărării, în scopul atingerii obiectivului NATO de alocare a 2% din PIB începând cu anul 2017.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă