12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialConsulatul Poloniei dintr-un oraș ucrainean, vizat de un atac cu lansatoare de...

Consulatul Poloniei dintr-un oraș ucrainean, vizat de un atac cu lansatoare de rachete. Serviciul de Securitate al Ucrainei condamnă Rusia pentru incident

Consulatul polonez din orașul Luțk, situat în vestul Ucrainei, a fost atacat, în noaptea de marți spre miercuri, cu lansatoare de rachete antitanc, informează autoritățile poloneze, citate de AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

„A avut loc o explozie în timpul nopții (…) la al patrulea etaj al clădirii Consulatului General al Poloniei la Luțk. Potrivit primelor informații, ea a fost provocată de lansatoare de rachete antitanc", a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, nimeni nu a fost rănit în incident. Totodată, Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că în spatele incidentului, pe care l-a calificat drept o „provocare”, s-ar afla Rusia.

„Există doar o singură parte ce beneficiază de provocările contra Poloniei care apar din când în când în Ucraina și aceasta este Rusia", a declarat SBU.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko „a condamnat ferm tirurile (…) și a ordonat forțelor de ordine să ia urgent toate măsurile pentru a investiga incidentul și a-i găsi pe cei responsabili", a scris purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene, Sviatoslav Tsegolko, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, potrivit mass-mediei poloneze, ca urmare a incidentului, ambasadorul Ucrainei la Varșovia a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe.

„Este fără îndoială vorba despre o provocare. Întrebarea este cine și care a fost scopul", a declarat Pawel Soloch, șeful Biroului de securitate națională pe lângă președinția poloneză, citat de agenția de presă PAP.

Polonia a sprijinit Kievul în timpul revoltei proeuropene Maidan din 2014, care a condus la destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și un conflict armat între forțele ucrainene și rebelii proruși în estul țării.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă