17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialConsultări ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU, pe tema acțiunilor Coreei...

Consultări ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU, pe tema acțiunilor Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a discutat, miercuri, despre acțiunile cu rachete balistice ale Coreei de Nord, însă după două ore de consultări, participanții nu au ajuns la consens, informează AFP, citat de Agerpres.

După două ore de consultări cu ușile închise, ambasadoarea americană la ONU Samantha Power și omologul ei japonez Koro Bessho au declarat că mai multe state membre ale consiliului au condamnat cu fermitate lansarea de miercuri a unei rachete nord-coreene, care a ajuns pentru prima dată în zona economică exclusivă a Japoniei din apele internaționale. Lor li s-a alăturat și reprezentantul Coreei de Sud.

„Am toate motivele să cred că consiliul va reuși să se adune rapid și unitar pentru a denunța ultimele tiruri (…) o amenințare nouă și gravă la adresa păcii și securității internaționale,” a declarat Power. Ea a mai spus că Washingtonul va continua să insiste pentru aplicarea completă a rezoluției 2270, adoptată de consiliu în martie, care a înăsprit sancțiunile internaționale împotriva Coreei de Nord, ca răspuns la al patrulea test nuclear efectuat de această țară și la lansarea unei rachete.

Citește și: Nou test cu rachetă balistică în Coreea de Nord. Reacția Japoniei și a SUA

Și Bessho a pledat pentru „un mesaj de fermitate” din partea consiliului, ca răspuns la „o acțiune total inacceptabilă din partea Coreei de Nord”. Diplomatul nipon și-a exprimat speranța într-un acord „imediat ce va fi posibil”.

La intrarea în consiliu, ambasadorul britanic ajdunct Peter Wilson apreciase apreciat că ar trebui luate în considerare măsuri suplimentare, dacă Phenianul rămâne inflexibil. „Ar trebui să luăm în considerare toate mijloacele de a-i convinge pe nord-coreeni să-și respecte angajamentele internaționale”, a declarat el ziariștilor.

Implementarea rezoluției 2270 depinde însă de China, principalul partener comercial și singurul susținător al Phenianului. Ambasadorul chinez Liu Jieyi a fost reticent față de ziariști, apreciază AFP. El a declarat că „trebuie să lucrăm în mod responsabil pentru a garanta reducerea tensiunilor” în peninsula coreeană și că „nu trebuie întreprins nimic din ce ar putea exacerba aceste tensiuni”. Referindu-se evident la scutul antirachetă american care urmează să fie amplasat în Coreea de Sud, reprezentantul Beijingului a subliniat că „anumiți factori contribuie la tensiune”. China consideră scutul o amenințare la adresa propriei sale securități.

Ca răspuns la întrebări despre acest subiect, ambasadoarea americană Samantha Power a arătat că „acțiunile întreprinse împreună cu Coreea de Sud sunt eminamente defensive” și nu pot servi drept justificare a testelor cu rachete balistice ale Coreei de Nord. 

Citește și: Coreea de Nord: Testul cu rachete a simulat o lovitură nucleară asupra Coreei de Sud

Într-o scrisoare către Comitetul pentru Sancțiuni al ONU, 12 state — dintre care 10 membre ale Consiliului de Securitate — au cerut în 28 iulie anchetarea ultimelor tiruri cu rachete din Coreea de Nord. Mai multe rezoluții ale ONU interzic acestei țări orice activități balistice sau nucleare. Cu toate acestea, Phenianul a efectuat patru teste nucleare (cel mai recent, în ianuarie anul acesta) și o serie întreagă de teste balistice, continuată miercuri prin lansarea a două rachete (dintre care una a explodat imediat după lansare, iar cealaltă a parcurs circa 1000 de kilometri și a căzut în mare, la 250 de km de coastele Japoniei).

SUA continuă negocierile cu China pentru a obține o reacție formală a Consiliului de Securitate la un tir fără precedent de pe un submarin nord-coreean, în iulie, dar demersurile nu par să avanseze, potrivit unor surse diplomatice ale AFP. Cea mai recentă declarație a consiliului a urmat unui test balistic nord-coreean din 23 iunie, care a constat în lansarea a două rachete cu rază medie de acțiune.

Cele mai citite

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

Reorganizarea Termoficării în București: Soluția Firea

Contextul Problemei Termoficării în Capitală Problema furnizării apei calde și căldurii în București persistă de ani de zile, iar una dintre soluțiile propuse constant este...
Ultima oră
Pe aceeași temă