22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCONTROVERSĂ. Amnesty vrea dezincriminarea penală a industriei sexului

CONTROVERSĂ. Amnesty vrea dezincriminarea penală a industriei sexului

Amnesty International a iscat controverse, după ce a aprobat marţi, la Dublin, o rezoluţie care recomandă “dezincriminarea (penală) totală a tuturor aspectelor ce ţin de activitatea consimţită a lucrătorilor sexuali”. Mai multe organizaţii de apărarea drepturilor femeilor denunţă politica drept o legalizare a proxenetismului şi bordelurilor, relatează AP în pagina electronică, potrivit Mediafax. 

Organizaţia a respins criticile şi a argumentat că cerecetările pe care le-a afectuat sugerează că dezincriminarea este cea mai bună modalitate de apărare a drepturilor lucrătorilor sexuali.

“Recunoaştem că această problemă critică în domeniul drepturilor omului este extrem de complexă şi de aceea am abordat-o din perspectiva standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului. De asemenea, ne-am consultat cu mişcarea noastră la nivel global pentru a prelua opinii din toată lumea“, a declarat secretarul general al Amnesty International (AI), Salil Shetty.

Decizia luată de organizaţie este importantă, deoarece va fi folosită în acţiuni de lobby pe lângă guverne din întreaga lume pentru a le determina să accepte acest punct de vedere.

Politica Amnesty a provocat opoziţia unor organizaţii pentru apărarea drepturilor femeilor, care au argumentat că AI a comis o gravă eroare. Aceste organizaţii, între care şi Coaliţia împotriva traficului de femei, cu sediul în Statele Unite, subliniază că sunt de acord cu AI ca prostituatele să nu fie acuzate de infracţiuni penale, dar că scoaterea de sub incidenţa penală a întregii industrii a sexului va transforma proxeneţii în “oameni de afaceri” care pot vinde prostituate vulnerabile în deplină impunitate.

“Este o palmă peste faţă pentru supravieţuitori şi pentru organizaţiile care apără drepturile femeilor din întreaga lume”, a declarat Taina Bien-Aime, directoarea executivă a Coaliţiei americane, care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie a Amnesty.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă