8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCONTROVERSĂ. Este Fidel Castro tatăl premierului Justin Trudeau? O teorie bizară stârneşte...

CONTROVERSĂ. Este Fidel Castro tatăl premierului Justin Trudeau? O teorie bizară stârneşte dezbateri aprinse pe internet. Fotografiile care alimentează suspiciunile

Premierul canadian, Justin Trudeau, a stârnit un val de indignare după ce a avut un discurs laudativ la adresa dictatorului cubanez Fidel Castro, care a murit vineri seară. Oamenii politici din Canada cât şi din America şi Europa au catalogat acest gest drept o gafă, fără a şti, însă, faptul că familia Trudeau a avut relaţii foarte apropiate cu dictatorul cubanez.

După moartea lui Fidel Castro, Trudeau, al cărui tată a fost un apropiat al dictatorului cubanez, a dat publicității un comunicat în care a deplâns decesul părintelui revoluției cubaneze, supunând despre el că era ”un adevărat lider”și ”un revoluționar și orator legendar”.  În comunicatul dat publicităţii, Trudeau a mai adăugat faptul că tatăl său a fost foarte mândru să-l aibă ca prieten.

”Și cei care l-au sprijinit și cei care l-au contestat i-au recunoscut domnului Castro dedicarea și dragostea față de poporul cubanez, care a manifestat întotdeauna o afecțiune profundă pentru ”El Comandante”.

Fidel Castro şi Pierre Trudeau s-au întâlnit în 1970, când guvernul canadian a iniţiat o negociere a exilului membrilor FLQ, care l-a răpit pe comisarul pentru comerț britanic, James Cross.

O relaţie de prietenie atipică

În ianuarie 1976, când se părea că Statele Unite sunt pe cale să ridice embargoul comercial și normalizarea relațiilor dintre Washington și Havana, Pierre Trudeau s-a angajat într-o vizită de stat în Cuba. Practic, din momentul în care au pășit în afara avionului oficial Boeing 707 al Forțelor Armate, Pierre Trudeau, soția lui, Margaret și fiul nou-născut Michel au fost întâmpinaţi de Fidel Castro. Justin Trudeau avea doar patru ani în timpul călătoriei din 1976, însă nu apare în nicio fotografie din acea călătorie. 

Trei zile mai târziu, a devenit evident faptul că cei doi lideri au devenit buni  prieteni. În urma vizitei de stat, Pierre Trudeau a fost deseori apreciat – chiar și de către unii cubanezi – pentru menținerea relației canadiano-cubaneză pe bază principiilor diplomatice “corespunzătoare”. 

Profesorul universitar Robert Wright explică faptul că cei doi bărbați au reuşit să aibă o relaţie atât de apropiată în virtutea unor genealogiilor de înaltă calificare şi datorită curajului, intelectului lor și convingerile lor reformiste.

În contextul Războiului Rece, relaţiile dintre cei doi politicieni s-au consolidat. În 1991, Războiul Rece s-a încheiat. Subvenționarea sovietică masivă a economiei cubaneze s-a încheiat, de asemenea, cu rezultate devastatoare pentru poporul cubanez ale căror vieți au fost sărăcite peste noapte. Urgentele reforme economice în această “perioadă specială” au permis companiilor canadiene și a turiștilor să pătrundă în Cuba într-un număr fără precedent, punând relația canadiano-cubaneză în lumina reflectoarelor, determinând o vizită oficială a prim-ministrului Jean Chretien în 1998. Cei mai mulți observatori amintesc întâlnirea Chretien-Castro ca un eșec. 

Relaţiile dintre cei doi oameni politici au continuat de-a lungul timpului, iar în 2000, Fidel Castro a participat la ceremonia funerară a lui Pierre Trudeau. 

Teoria Conspiraţiei. Justin Trudeau ar fi fiul lui Fidel Castro

În urma controverselor stârnite de declaraţiile lui Justin Trudeau în legătură cu dispariţia dictatorului cubanez, au ieşit la iveală numeroase fotografii cu familia Trudeau alături de Fidel Castro. În respectivele imagini El Comandante ţine în braţe un copil despre care se crede că ar fi micul Justin Trudeau, iar mama sa, Margaret, se uită drăgăstos la cei doi, fapt ce i-a determinat pe amatorii de teorii a cosnpiraţiilor să considere că Margaret Trudeau şi Castro ar fi avut o relaţie extraconjugală al cărui rezultat ar fi Justin, actualul prim-ministru al Canadei.

Numeroşi utilizatori ai serviciului Twitter au publicat imagini şi colaje în care sunt semnalate asemmănările dintre Justtin Trudeau şi Fidel Castro. 

Politicianul conservator australian, Peter Wallace a distribuit, la rândul său, imagini în care a punctat asemănările dintre cei doi politicieni.

Alţi internauţi au analizat semnalmentele fizice, explicând faptul că Justin Trudeau şi Fidel Castro au aceeaşi înăâlţime, în timp ce Pierre Trudeau este mult mai scund.

Alţii subliniază faptul că Margaret Trudeau şi Pierre au divorţat, iar ea a avut legături chiar şi cu Ted Kennedy şi Jack Nicholson, scrie The Sun.

De asemenea, sunt persoane care o citează pe Margaret, aceasta spunând că Fidel Castro a fost foarte atent cu fiul ei, considerându-l mult mai important decât pe părinţii săi, aflaţi într-o vizită oficială.

Potrivit publicaţiilor BuzzFeed, Gizmodo, cât şi relatărilor istoricului Robert Wright, în fotografia atât de comentată pe internet apare Michel, fratele de doar patru lui al lui Justin Trudeau. Michel a murit în 1998, într-o avalanşă, în timp ce schia în Columbia Britanică.

 

 

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă