12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialControversa Panama Papers: O societate paravan din Coreea de Nord, printre clienții...

Controversa Panama Papers: O societate paravan din Coreea de Nord, printre clienții firmei de avocatură Mossack Fonseca

O societate paravan din Coreea de Nord, care ar fi fost folosită pentru  finanțarea programelor nucleare și balistice ale Phenianului, a fost printre clienții casei de avocatură Mossack Fonseca, implicat într-un amplu scandal de evaziune fiscală, cunoscut sub numele de „Panama Papers”, informează AFP, citat de Agerpres.

„Panama Papers”, anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente, a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Potrivit Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), ce reuneşte pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume. 

Printre cele 11,5 milioane de documente analizate de ICIJ, unele se referă la compania DCB Finance. Având sediul la Phenian, aceasta a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice în anul 2006 şi a fost constituită legal de Mossack Fonseca, potrivit cotidianului britanic The Guardian şi postului BBC. În acel an, Coreea de Nord a desfăşurat primul său test nuclear, ceea ce i-a atras primele sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU. 

Citește și: FOTO: Ancheta Panama Papers: Proteste de amploare în Islanda, împotriva premierului

DCB Finance fusese înregistrată de un cetăţean nord-coreean, Kim Chol-Sam, şi de Nigel Cowie, un bancher britanic care s-a stabilit în Coreea de Nord în 1995. Cowie a condus prima bancă străină din Coreea de Nord, Daedong Credit Bank, iar DCB Finance era o filială a acesteia. 

Documentele demonstrează că, în pofida faptului că DCB Finance avea sediul la Phenian, Mossack Fonseca nu remarcase legătura cu Coreea de Nord înainte de 2010, an în care Agenţia de investigaţii financiare din Insulele Virgine Britanice i-a trimis casei de avocatură o scrisoare în care cerea informaţii despre societatea respectivă. Abia atunci Mossack Fonseca a încetat să mai reprezinte interesele DCB Finance. 

Citește și: Panama Papers: regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale şi a finanţat războiul prin firme offshore

În 2011, Nigel Cowie, care susţine că nu avea cunoştinţă de tranzacţii ilegale, a revândut partea sa de acţiuni deţinute în cadrul Daedong Credit Bank unui consorţiu din China. 

Această bancă, DCB Finance şi Kim Chol-Sam au fost vizate, începând din iunie 2013, de sancţiunile Washingtonului care bănuia că furnizarea de servicii financiare celor două entităţi nord-coreene juca un „rol central” în dezvoltarea programelor nucleare şi balistice nord-coreene.

Citește și: Controversa Panama Papers: Partidul Radical din Ucraina dorește destituirea președintelui Petro Poroşenko

Cele mai citite

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă